Wat mag ik wel en niet tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap mogen zwangere vrouwen bijna hetzelfde als wat zij buiten de zwangerschap om mogen. Er zijn echter een aantal zaken die een zwangere vrouw niet mag doen of in beperkte mate mag doen. Alcohol drinken en roken wordt tijdens de zwangerschap ten strengste ontraden. Over andere zaken die je wel, niet of in beperkte mate mag doen, kan de zwangere vrouw vragen hebben. Dit zijn vragen zoals: mag ik leverpastei op mijn brood tijdens de zwangerschap? Welke kaas mag ik als zwangere vrouw? Hoeveel koffie mag ik als zwangere vrouw op een dag drinken? Is drop wel goed voor de bloeddruk tijdens de zwangerschap? Mag je tijdens de zwangerschap de kattenbak verschonen?

Vitamine A-rijke voedingsmiddelen en zwanger
Het vetoplosbare vitamine A wordt door de placenta doorgegeven aan de groeiende baby en is in grote hoeveelheden schadelijk. Vitamine A kan namelijk groeiproblemen veroorzaken bij de ontwikkelende foetus. Vitamine A komt veel voor in lever en in leverrijke voedingsmiddelen zoals leverkaas, Berlinerworst, leverpastei en paté. Het eten van pure lever wordt ten strengste afgeraden tijdens de zwangerschap. Van de overige leverrijke voedingsmiddelen mag hooguit een portie per dag worden gegeten.

Vitamine A heeft ook een wateroplosbaar provitamine. Het provitamine van vitamine A is bèta-caroteen. Bèta-caroteen kan worden omgezet in vitamine A. Bèta-caroteen komt veel voor in wortels en felgekleurde groente, zoals bijvoorbeeld tomaat en paprika. Bèta-caroteen wordt bij een grote inname uitgescheiden door de nieren met de urine. Vrouwen die zwanger zijn, of zwanger willen worden wordt aangeraden een speciale voor hen geschikte multivitaminepil slikken. Deze speciale pil bevat minder vitamine A.

Rauwmelkse kazen en zwanger
Zwangere vrouwen wordt afgeraden om rauwmelkse kazen te eten. Deze kazen kunnen namelijk de schadelijke Listeriabacterie bevatten. Wanneer een kaas van rauwe melk is gemaakt, staat dat op de ingrediëntenlijst. Een in het buitenland gemaakte rauwmelkse kaas wordt aangeduid met ‘lait cru’ op het etiket. Brie, mozzarella, camembert, roquefort, gorgonzola en feta kunnen van rauwe melk gemaakt zijn. Wanneer rauwmelkse kazen stevig worden verhit, kunnen ze wel veilig gegeten worden.

Cafeïne (koffie, thee, cola, energy drinks) tijdens de zwangerschap
Cafeïne is schadelijk voor de ontwikkelende baby en daarom wordt het afgeraden om meer dan 200 mg cafeïne dagelijks te gebruiken. Een kop koffie en een blikje energy drink bevat tussen de 50 en 100 mg cafeïne, thee tussen de 30 en 50 mg cafeïne per mok en cola rond de 20 mg cafeïne per glas.

Drop en bloeddruk
Glycyrrhizine is een stof die voorkomt in drop, zoethout(thee), sterrenmuntthee en stimorolkauwgum. Glycyrrhizine is een bloeddrukverhogende stof waarvan de zwangere vrouw dagelijks niet teveel van mag eten. Twee dropjes (twee kauwgums) en kop zoethoutthee kunnen geen kwaad.

Kruiden en zwanger
Kruiden en kruidenpreparaten kunnen schadelijk zijn voor de baby. Boerenwormkruid, efedra, smeerwortel, aloë, sassafras, hoefblad, komkommerblad (borage), absintalsem en kava kava mogen absoluut niet worden gegeten door de zwangere vrouw. Eet niet teveel venkel, kaneel (koekjes), dong quai, fenegriek, anijs, nigelle, salie, senna, gember, meidoorn en moederkruid. Gebruik ook geen kruidenpreparaten en thee waar bovenstaande kruiden inzitten.

Alcohol en roken zeer schadelijk voor de baby
Alcohol drinken en roken is voor iedereen ongezond. Voor de ontwikkelende baby zijn alcohol en sigarettenrook echter helemaal puur vergif die de kwetsbare cellen van de baby ernstig kunnen aantasten, waardoor baby’s te licht en te vroeg worden geboren en onder andere Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) en slecht ontwikkelde longen kunnen krijgen.

Voeding bewaren
Eet geopende vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden binnen twee dagen na openen op. Verse salades moeten na openen direct gebruikt worden en zeker niet langer dan twee dagen bewaard worden.

Vis eten goed tijdens zwangerschap
Vooral vette vis eten is goed voor iedereen die een gezond hart en bloedvaten wil hebben. er wordt aangeraden om wekelijks twee keer een portie vette vis te eten. Zwangere vrouwen wordt echter aangeraden om niet vaker dan twee keer per week vis te eten. Verder mogen zwangere vrouwen geen gerookte vis, vacuümverpakte vis, rauwe vis en roofvissen (verse tonijn, zwaardvis, marlijn, snoekbaars, koningsmakreel en haai) eten. Tonijn uit blik mag echter wel. De zwangere vrouw mag ook geen paling, rauwe schaal- en schelpdieren en sushi met rauwe vis eten.

Rauw vlees eten; tartaar, biefstuk, filet Americain
Zwangere vrouwen wordt ontraden om rauw vlees te eten. Filet Americain, ossenworst en carpaccio zijn rauwe vleesproducten en mogen niet gegeten worden. Biefstuk, rosbief, lamshaas, tartaar en varkenshaas mogen alleen gegeten worden door zwangere vrouwen mits deze vleesproducten goed verhit en geheel gaar zijn.

Rauwe eieren eten
Salmonella komt voor in rauwe eieren. Bij het garen van eieren zal de Salmonellabacterie sterven. Salmonella kan een voedselvergiftiging veroorzaken die bij zwangere vrouwen eerder tot ernstige diarree en daardoor uitdroging kan veroorzaken die zowel voor de zwangere vrouw als de ontwikkelende baby gevaarlijk is. Mijd daarom gerechten met rauwe eieren, zoals crème brûlée, zelfgemaakte mayonaise en tiramisu. Kook en bak eieren door en door gaar.

Vliegen
Vanaf de 30ste week van de zwangerschap vragen vliegmaatschappijen een verklaring van de verloskundige dat je mag vliegen. Tot de 34ste week van de zwangerschap geeft de verloskundige deze verklaring, mits er geen problemen in de zwangerschap zijn.

Sporten tijdens de zwangerschap
Een fitte zwangere vrouw heeft doorgaans een betere bevalling en herstelt sneller van de bevalling. Ook kan een fitte zwangere vrouw beter de zwangerschap zelf aan. Om deze reden is het belangrijk om dagelijks matig fysiek actief te zijn. Vermijd echter sporten met een groot val- en stootgevaar, zoals wielrennen, vechtsporten en wintersport.

Toxoplasmose, in de tuin werken en de kattenbak verschonen
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door Toxoplasma gondii. Deze ziekteverwekker komt voor in de kattenbak en grond van de tuin.
Tijdens de zwangerschap mag je alleen de kattenbak verschonen en in de tuin werken, mits goed beschermd. Dit betekent goede handschoenen dragen en goed de handen wassen. Beter is het echter om iemand anders deze klusjes te laten doen.

Sauna
Hoge lichaamstemperaturen zijn niet goed voor de zwangere vrouw en de baby. Het wordt daarom zeker niet in het begin van de zwangerschap naar de sauna te gaan. Wanneer men later in de zwangerschap toch naar de sauna wil gaan, ga dan naar de minst warme sauna.

Lees ook:

Gratis boek over de bouw en werking van het menselijk lichaam

Schrijf ook voor de grootste online bibliotheek en verdien een extra inkomen

Wat kun je doen aan zwangerschapskwaaltjes?

Voortplanting; de bevalling, geboorte

Voortplanting; ontwikkeling organen eerste trimester zwanger

Bronnen:

Voedingscentrum, http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-kind-en-ik/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx bezocht op 7-10-2015