Wat kun je doen aan zwangerschapskwaaltjes?

De zwangerschap is vaak een vreugdevolle periode. Een groeiend kindje in de buik van de zwangere vrouw dat zich elke dag ontwikkelt tot een volledig mens. Het klompje cellen dat zich aan het ontwikkelen is tot een volledig mens is geheel afhankelijk van hetgeen de zwangere vrouw eet en doet. Goede zwangerschapsgewoonten leiden vaak tot een goede ontwikkeling van het kindje. Slechte zwangerschapsgewoonten kunnen leiden tot ernstige afwijkingen van het kindje. Een zwangerschap gaat echter ook vaak gepaard met kwalen en kwaaltjes, zoals vermoeidheid, bloedarmoede, misselijkheid, overgeven, obstipatie (verstopping), maagzuurbranden en dorst. Veel van deze zwangerschapskwaaltjes zijn echter te verlichten.

Vermoeidheid en zwanger

Vooral tijdens het eerste en laatste deel van het laatste trimester ervaren veel zwangere vrouwen vermoeidheid. Deze vermoeidheid in de zwangerschap hoeft niet tot bezorgdheid te leiden, want deze vermoeidheid is geheel normaal. In het eerste trimester van de vermoeidheid vinden namelijk bijna alle lichamelijke veranderingen bij de vrouw plaats die het mogelijk maken om een kindje in de buik te laten ontwikkelen. In het eerste trimester van de zwangerschap maakt de vrouw extra bloed, de baarmoeder en de borsten nemen in omvang toe. De borsten passen zich aan aan het produceren van melk.

Daarnaast ontwikkelt de bevruchte eicel zich in het eerste trimester tot een foetus waarin alle organen zijn aangelegd en ‘alleen’ nog maar hoeft te groeien in het tweede en derde trimester. In het derde trimester kan de grote buik van de zwangere vrouw in de weg zitten. De grote buik zorgt ervoor dat de zwangere vrouw niet meer in alle houdingen kan slapen, wat kan leiden tot slaapproblemen. Ook kost het bewegen meer moeite met een grote buik en de bijbehorende gewichtstoename. De vermoeidheid van het eerste trimester verdwijnt bijna altijd. De maatregelen die je kunt nemen tegen de vermoeidheid zijn:

  • Zorg ervoor dat je voor aanvang van de zwangerschap zo fit mogelijk bent door veel te bewegen, gezond te eten en goed te rusten. Hierdoor is een reserve opgebouwd die tijdens het eerste trimester gebruikt kan worden.
  • Tijdens het eerste trimester is rusten het enige dat gedaan kan worden. Probeer hier dus aan toe te geven en rust op alle momenten dat dat mogelijk is.
  • Probeer veel in de buitenlucht te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen, of yoga te doen. In de buitenlucht bewegen zorgt voor het krijgen van meer energie.
  • Probeer gezond te eten. Gezond verantwoord eten geeft namelijk energie

Bloedarmoede en zwanger

Het HB-gehalte (hemoglobinegehalte) wordt bij de verloskundige gecontroleerd. Vooral tijdens het eerste trimester werkt het zwangere lichaam erg hard om het kindje goed te laten ontwikkelen. Dit kan echter leiden tot bloedarmoede. Deze bloedarmoede (anemie) leidt eveneens tot vermoeidheid. Naast de staaltabletten die door de huisarts worden voorgeschreven, kan de zwangere vrouw ook zelf veel doen aan de bloedarmoede, namelijk het eten van rood vlees en foliumzuur- en vitamine C-rijke voedingsmiddelen voor het verhelpen van bloedarmoede. Rood vlees bevat namelijk veel goed opneembaar ijzer (heamijzer) en vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer nog beter wordt opgenomen. Foliumzuur zorgt ervoor dat bloedcellen zich goed kunnen delen.

Misselijkheid, overgeven en zwanger

Misselijkheid en overgeven treden vaak op in de zwangerschap. Misselijkheid en overgeven worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen progesteron en HCG. Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap neemt de concentratie van deze hormonen eerst toe en daarna weer af. De misselijkheid is vaak tijdens het eerste trimester het ergste, maar neemt daarna af. Door vaak kleine lichte voedingsmiddelen te eten wordt voeding beter verdragen. Voedingsmiddelen zoals koffie, sterk gekruide voedingsmiddelen en vlees worden minder goed verdragen. Als voorzorg voor het vele overgeven kan een multivitamine genomen worden. Overleg met de verloskundige welke vitaminepillen geschikt zijn. Wanneer het overgeven zeer ernstig is en weken aanhoudt en daardoor veel vocht verloren wordt is het zeer belangrijk om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige. Er bestaat dan namelijk het gevaar op uitdroging.

Obstipatie (verstopping) en zwanger

De zwangerschapshormonen zorgen niet alleen voor vermoeidheid en misselijkheid, maar kunnen ook voor obstipatie zorgen. Het hormoon progesteron vermindert namelijk de samentrekkingen van de spieren van de baarmoeder, zodat de foetus niet wordt uitgedreven. Progesteron legt echter ook de spierwerking van de darmen plat, waardoor de darmperistaltiek afneemt. Door veel vezels te eten uit groente, fruit en volkoren producten en daarbij veel te drinken, wordt de darmwerking ondersteund. Ook veel bewegen stimuleert de darmwerking. Probeer daarnaast direct naar het toilet te gaan wanneer er sprake is van aandrang. Laxeermiddelen kunnen alleen gebruikt worden na overleg met de verloskundige.

Hypertensie (hoge bloeddruk) en zwanger

Tijdens de zwangerschap kan zich een hoge bloeddruk ontwikkelen. Omdat men niets merkt van een hoge bloeddruk, wordt de bloeddruk standaard gecontroleerd door de verloskundige. Een hoge bloeddruk zorgt er namelijk voor dat de placenta minder goed functioneert en de baby zich minder goed kan ontwikkelen. Vaak zijn een paar kleine aanpassingen in de voeding voldoende om de bloeddruk te normaliseren. Door geen eten uit pakjes te eten, geen sauzen te eten, nergens zout aan toe te voegen en veel vers fruit en groente te eten, normaliseert de bloeddruk zich weer. Door veel te wandelen en te fietsen, zal de bloeddruk zich ook makkelijker normaliseren.

Dorst en zwanger; voorbode voor zwangerschapssdiabetes?

Dorst treedt vaak op in het begin van de zwangerschap. Na verloop van tijd hoort deze dorst te verdwijnen. Als de dorst niet verdwijnt tijdens de zwangerschap, kan dat een symptoom van zwangerschapsdiabetes zijn. Zwangerschapsdiabetes kan gevaarlijk zijn voor de baby. De baby zal namelijk gevaarlijk groot worden. Door het bloed te testen op bloedsuiker (bloedglucose) kan worden vastgesteld of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. Als er sprake is van zwangerschapsdiabetes hoeven er vaak geen medicijnen gebruikt worden. Wel moet de zwangere vrouw gezond eten en de hoeveelheid koolhydraten in het dieet beperken. De diëtist kan erg goed helpen bij zwangerschapsdiabetes.

Brandend maagzuur en zwanger

De groeiende baby neemt steeds meer ruimte in in de buik. Uiteindelijk drukt de baby ook tegen de maag. Hierdoor wordt voeding minder goed in de dunne darmen doorgelaten. Door veel te bukken en te liggen kan het maagzuur makkelijker omhoog komen. Ook het eten van vette, sterk gekruide producten, het drinken van cafeïnehoudende dranken en vruchtensappen en kauwen van kauwgum kan brandend maagzuur veroorzaken. Door kleine licht verteerbare maaltijden te eten, het hoofdeinde van het bed te verhogen en door de knieën in plaats van te bukken kan het maagzuurbranden verminderen. Neem geen maagzuurremmers zonder overleg met de verloskundige.

Lees ook:

Gratis boek over de bouw en werking van het menselijk lichaam

Schrijf ook voor de grootste online bibliotheek en verdien een extra inkomen

Wat mag ik wel en niet tijdens de zwangerschap?

Voortplanting; de bevalling, geboorte

Voortplanting; ontwikkeling organen eerste trimester zwanger

Bronnen:

www.voedingscentrum.nl