7 redenen om niet in loondienst te werken

Mensen wordt aangeleerd om een goede opleiding te doen en vervolgens werk in loondienst te zoeken waarin je je tijd verruilt voor inkomen. Aan het einde van de maand krijg je salaris voor het aantal uren dat je contract groot is. Incidenteel krijg je misschien een bonus, maar als je niet werkt (niet je tijd verruilt voor geld), krijg je ook geen salaris. Er zijn zeven verschillende redenen om niet in loondienst te werken.

Reden 1: je verliest je moed en autonomie
Mensen die al langer in loondienst werken, klagen vaak over problemen op het werk. Vaak zijn deze problemen de schuld van anderen, vinden zij. Ook wanneer er veranderingen (on)nodig zijn op het werk, wordt er geklaagd. Waarschijnlijk wordt er geklaagd over deze veranderingen, omdat je ze niet zelf hebt bedacht en je maar een klein aandeel in de veranderbeslissingen hebt gehad. Ook wanneer er niets verandert hoeft te worden, wordt er geklaagd, omdat er juist iets MOET veranderen. Je werksituatie is altijd de schuld van een ander en nooit van je zelf. Op den duur verlies je de moed om er iets van te moeten zeggen, of er zelfs iets van te vinden. Wanneer je op het werk niet meer kunt zeggen wat je wil zeggen, zonder de angst voor ontslag, dan heb je je autonomie verloren. Je moed en je autonomie kun je echter herwinnen door de ketens van een baan in loondienst af te gooien!

Reden 2: je hebt een saai leven op het werk
Vaak kom je op het werk steeds dezelfde mensen tegen. Dit hoeft niet in elke baan zo te zijn, maar het is wel vaak het geval. Steeds kom je dezelfde klanten tegen, dezelfde collega’s, als je in een typische mannenbaan werkt is de enige vrouw die je tegenkomt op het werk en waar tegen je praat de secretaresse. Ook is er steeds dezelfde kantoorhumor, waardoor het lijkt alsof je in een aflevering van Jiskefet terecht bent gekomen. Op een gegeven moment word je bang om andere mensen te ontmoeten.

Reden 3: je verliest je waardevolle vrijheid
Bij een baan in loondienst word je vaak gevangen in een web van bureaucratische regels. Voor elk wissewasje is wel een papieren procedure waarvan degene die hem heeft verzonnen, hem ook niet lijkt te snappen. Met deze regels, procedures en protocollen word je lamgeslagen en uiteindelijk doe je precies wat een ander van je verlangt in plaats van wat je zelf wil. Ook kan er zelfs van je verwacht worden, dat je jezelf op een bepaalde manier dient te kleden. Kortom op den duur verlies je je vrijheid.

Reden 4: is je vaste baan wel echt vast en zeker?
Met je vaste baan in loondienst denk je behoorlijk wat zekerheid te hebben en in sommige sectoren (onderwijs, zorg) is dat ook zo. Je vaste baan is echter vaak zo zeker als de levensduur van het bedrijf waar je werkt. Als het bedrijf failliet gaat, sta je zelf ook op de stoep. Ook kan een baas je ontslaan, terwijl je wel al die tijd winst hebt gegenereerd voor je baas. Ook is je inkomen gelimiteerd tot de tijd waarin je werkt. Zou het niet veel zekerder zijn dat je inkomen ook doorloopt wanneer je niet werkt? Is het niet veel zekerder om meerdere inomstenbronnen te hebben, dan 1 “vaste” inkomensbron? Bijvoorbeeld door een passief inkomen op te bouwen.

Reden 5: je moet vragen naar een bonus, of een salarisverhoging
In loondienst heb je een contract afgesloten waarin staat, dat je een bepaalde tijd werkt en dat je daarvoor een salaris krijgt. Als je werk doet wat maar weinig mensen kunnen, krijg je een groter uurloon, doe je werk wat bijna iedereen kan, dan krijg je een klein uurloon. Je salaris is echter beperkt tot het aantal uren dat je werkt. Als je meer loon/salaris wilt, moet je daar naar vragen. Je loon wordt een stuk flexibeler wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen. Ten eerste kun je zelf bepalen wat je uurloon (uurtarief) is. Ook heb je de mogelijkheid om passieve inkomensstromen op te zetten.

Reden 6: je doet beperkte ervaring op
In het begin is je baan vaak uitdagend en is je leercurve zeer steil. Je leert snel nieuwe dingen en staat open om jezelf te ontwikkelen. Op den duur leer je in de meeste banen in loondienst echter weinig meer en raak je zo in slaap gesust door dag in, dag uit hetzelfde werk te doen. Ook leer je wat je baas wilt dat je leert en niet altijd wat je zelf wilt leren. Als jijzelf de baas bent over je tijd, bepaal je zelf wat je wil leren. Dit is echter niet altijd zo. Binnen sommige werkgebieden leer je dagelijks nieuwe dingen. Heb je echter het gevoel dat je niet meer kan leren, maak dan dat je wegkomt.

Reden 7: je verruilt tijd voor inkomen
Een ander groot nadeel van werken in loondienst is het salaris wat je krijgt. Je krijgt namelijk alleen betaald, voor de uren dat je contract groot is. Je ruilt je tijd voor geld. Mensen blijken echter zeer goed in staat te zijn om een passief inkomen te verdienen. Een passief inkomen is een inkomen wat niet gebonden is aan tijd. Sommige mensen hebben alleen een passief inkomen, waar ze prima van rond kunnen komen. Vaak moet je in het begin wel tijd investeren om een passief inkomen te ontwikkelen, maar den duur lopen de inkomsten door, terwijl je er niets meer aan doet. Voorbeelden van passieve inkomensstromen, zijn artikelen schrijven, bloggen (een weblog onderhouden), webwinkel starten, royalties ontvangen, een appartement, huis, boot, of stuk grond verhuren etc.

Tenslotte: Niet elke baan in loondienst is zo!
De redenen die hierboven staan om niet in loondienst te werken zijn prikkelend en scherp geformuleerd, juist om die mensen over de streep te trekken die de situatie willen veranderen. Mogelijk heb je het hartstikke goed naar je zin in loondienst en leer je dagelijks nog nieuwe relevante zaken. Misschien is je werk een roeping voor je en kan je werk vaak alleen maar in loondienst uitgevoerd worden. Voorbeelden hiervan zijn onderwijs, zorg en onderzoek. Vaak is de enige manier om dit werk te doen juist in loondienst. Misschien worden er op je werk winstdelingen uitgekeerd, of kun je mede-eigenaar worden. Wellicht komt het werk in loondienst geheel tegemoet aan de wensen die je hebt. Let dan vooral niet op bovenstaande redenen!

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Veel voorkomende fouten bij de start van een webwinkel (webshop)

Hoe start ik mijn parttime bedrijf vanuit huis?

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Wat moet je kunnen als freelancer/ZZP’er?

Bronnen:

www.stevepavlina.com