Waarom en hoe bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

De WOZ-waarde staat voor Wet Waarde Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je huis. De WOZ-waarde wordt geschat (getaxeerd) door de gemeente. De geschatte waarde van je huis wordt beïnvloed door de grootte (oppervlakte en inhoud) van je huis en de ligging. Wanneer je woning een te hoge WOZ-waarde heeft, betaal je dus te veel OZB en heffingen. Het kan je dus veel geld besparen, als je bezwaar maakt tegen een te hoge WOZ-waarde. Je kunt op eigen houtje bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde, of met behulp van een jurist.

Wat is de WOZ-waarde?
De WOZ-waarde staat voor Wet Waarde Onroerende Zaken. De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je huis. De WOZ-waarde wordt jaarlijks geschat (getaxeerd) door de gemeente. De geschatte waarde van je huis wordt beïnvloed door de grootte (oppervlakte en inhoud) van je huis en de ligging. Of de waarde van je huis door de gemeente goed wordt geschat, wordt gecontroleerd door de waarderingskamer. De waarderingskamer is een zelfstandig bestuursorgaan. De taxatie van je huis heeft ongeveer een jaar achterstand, dat betekent dat waardestijgingen, of –dalingen na de taxatie niet worden meegenomen. De WOZ-waarde is belangrijk, want op basis (grondslag) van de WOZ-waarde wordt de onroerendezakenbelasting (OZB), erf- en schenkbelasting, eigenwoningforfait, rioolheffing, afvalstoffenheffing en watersysteemheffing berekend. Jaarlijks krijg je van de gemeente de WOZ-beschikking, wil je zelf een schatting maken van de WOZ-waarde klik dan hier om te berekenen wat de WOZ-waarde van je woning ongeveer is.

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Zoals hierboven beschreven is de WOZ-waarde de grondslag voor de OZB en heffingen. Wanneer je woning een te hoge WOZ-waarde heeft, betaal je dus te veel OZB en heffingen. De WOZ-waarde heeft ook invloed op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait). Is de WOZ-waarde te hoog, dan betaal je te veel inkomstenbelasting. Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde, kan je veel geld besparen.

Hoe bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Het kan je dus veel geld besparen, als je bezwaar maakt tegen een te hoge WOZ-waarde. Je kunt op eigen houtje bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde. Dat kan door gebruik te maken van voorbeeldbrieven die veelvuldig op het internet te vinden zijn. Ook kun je hulp inroepen van gespecialiseerde juristen. De jurist beoordeelt of het verstandig is om bezwaar te maken. Door slimme financiële constructies kost bezwaar maken met behulp van een jurist je vaak niets.

Lees ook:
Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

Kosten bij het kopen van een huis

De voordelen en nadelen van de hypotheek aflossen: een rekenvoorbeeld

Bronnen:
www.eigenhuis.nl