Voorkomen van brand in en om huis

Brand in en om het huis kan niet alleen fikse brandschade veroorzaken, maar is ook levensgevaarlijk. Wegens het potentiele brandgevaar in en om het huis, is het belangrijk dit gevaar zoveel mogelijk te beperken. De kans op brand kan beperkt worden door bijvoorbeeld verlengsnoeren volledig af te rollen, regelmatig de afzuigkap schoon te maken, kaarsen op veilige plekken neer te zetten en niet te roken in bed. Lees hieronder nog veel meer tips

Brand kan in en om het huis ontstaan. Eerst worden tips gegeven om het ontstaan van brand in de keuken te beperken, vervolgens worden tips gegeven hoe met electrische apparatuur om te gaan. Structureel onderhoud van je huis kan brandgevaar beperken. Hiervoor zullen ook tips gegeven. Voordat wordt ingegaan om brandgevaar om het huis te beperken, worden praktische gegeven over het correct omgaan kaarsen en sigaretten. Tenslotte worden nog een aantal handige algemene tips gegeven.

Brandgevaar in de keuken beperken
De keuken is een potentiële bron van brand. Het is daarom belangrijk tijdens het koken gestructureerd en veilig te werken. Dit betekent dat je bij het koken voor een overzichtelijke manier moet werken; ruim schoonmaakafval van bijvoorbeeld groente direct op. Ruim afval direct op. Laat kunststof en papieren verpakkingen niet bij het gasfornuis slingeren. Deze kunnen vlam vatten met alle nare gevolgen van dien. Zorg ook dat handvatten en stelen van pannen nooit buiten het gasfornuis/aanrechtblad zijn gedraaid. Kinderen kunnen hier naar grijpen met alle nare gevolgen van dien! Verder is het belangrijk om geen lege pannen met olie/boter op een hoog vuur te zetten. De olie of boter in de pan kan zo heet worden dat deze vlam vat. Het gevolg is vlam in de pan. Wanneer er vlam in de pan slaat, gooi er dan geen water op. Water verdampt snel met kleine vetdruppeltjes die het de ruimte in verspreid. Deze vetdruppeltjes vatten vlam. Het gevolg is een gevaarlijke steekvlam. Bij een vlam in de pan moet je gas en afzuigkap uitzetten en een deksel op de pan doen. Pannen op het gasfornuis horen geheel goed schoon te zijn, dus ook aan de onderkant. Vlammen kunnen ook aan de onderkant van een pan ontstaan. Het goed reinigen van een pan geldt ook voor een frituurpan. Dit betekent dat je regelmatig frituurolie moet verversen. Oud frituurolie verbrandt bij een lagere temperatuur. Het is overigens veiliger om een electrische frituurpan te gebruiken, dan een pan met frituurolie op het vuur te zetten! In de keuken is het verder belangrijk om regelmatig (minimaal 4 keer per jaar) het filter van de afzuigkap schoon te maken. Een metalen filter kan in de vaatwasser. Voor een ander filter moet je de fabrikant van de afzuigkap raadplegen.
Het klinkt verder heel erg logisch om geen metalen in de magnetron te gebruiken. Dit betekent ook dat mogelijk geschilderd servies en/of glaswerk niet in de magnetron kan. Tenslotte de laatste tip en wellicht de belangrijkste tip in de keuken:
Verlaat nooit het gasfornuis wanneer er het gasfornuis aan staat.

Brandgevaar ten gevolge van electrische apparatuur beperken
Electrische apparatuur kan het leven een stuk praktischer maken. Het kan echter ook een potentieel brandgevaar vormen. Zorg dus dat je verstandig met electrisch apparatuur omgaat. Bij gebruik van verlengsnoeren en stekkerdozen is het belangrijk het snoer volledig af te rollen en nooit onder tapijten te leggen. Opgerolde snoeren waar electriciteit door heen gaat, zijn een soort spoel. Het kenmerk van een spoel is dat deze erg warm kan worden. Uiteindelijk kan er kortsluiting en vervolgens brand in ontstaan. Bij snoeren van electrische apparatuur is het belangrijk dat behuizing geheel intact is, anders kan er ook kortsluiting ontstaan. Stop ook nooit stekkerdozen in elkaar. Hier zijn stekkerdozen niet op berekend. Sluit ook nooit meerdere apparaten en zeker geen apparaten die veel stroom gebruiken (zoals stofzuiger, magnetron, vaatwasser, wasmachine, wasdroger, boormachine etc.). Controleer stekkerdozen ook altijd op het KEMA-keurmerk. Dit is echter niet alleen belangrijk bij stekkerdozen, maar bij alle electrische apparatuur. Wanneer je naar bed gaat, zet dan alle electrische apparatuur uit en niet op stand-by.

Structureel onderhoud en brandgevaar
Structureel onderhoud kan het brandgevaar aanzienlijk beperken. Het rookkanaal van de schoorsteen is een van de delen van je huis die regelmatig onderhoud nodig heeft. Het rookkanaal van het huis moet minimaal 1 keer per jaar worden schoon gemaakt door een gecertificeerde schoorsteenveger. Niet alleen de schoorsteen moet regelmatig worden schoongemaakt, ook de CV-ketel moet regelmatig worden schoongemaakt. Een schone CV-ketel verbrandt het gas beter en wordt dus ook zuiniger. Bij onvolledige verbranding kan koolstofmono-oxide ontstaan. Koolstofmono-oxide kan verstikking veroorzaken. Koolstofmono-oxide is het product van onvolledige verbranding en kan nog naverbranden. Een goede ventilatie van de CV-ketel zorgt ook voor volledige verbranding. Tenslotte is het belangrijk de afvoerslang van uw wasdroger regelmatig schoon te maken. Hierin kunnen droge kledingresten ophopen, die vervolgens vlam kunnen vatten.

Hoe om te gaan met kaarsen en sigaretten?
Hieronde volgen tips over het omgaan met kaarsen en sigaretten:

 • Zet kaarsen niet dicht bij gordijnen. Gordijnen kunnen snel vlam vatten en het vuur hierin is lastig te doven.
 • Zet kaarsen in het zicht en op/in een stabiele kandelaar.
 • Zet water in een asbak voordat u naar bed gaat.
 • Rook niet in bed. Nog beter is het om te stoppen met roken.

Brandgevaar om het huis beperken
Buiten het huis is het belangrijk om het brandgevaar ook te beperken. Buitenverlichting kan een brandhaard vormen. Daarom is het belangrijk alleen buitenverlichting te gebruiken die ook echt voor buiten geschikt is. Hang bijvoorbeeld geen kerstlampjes van binnen in de coniffeer buiten! Buitenverlichting die NIET is aangesloten op een transformator moet worden beschermd tegen vuil en vocht. Dit staat als een IP23-code op het materiaal. Tegenwoordig is het erg populair om een vuurkorf te gebruiken. Wanneer je een vuurkorf gebruikt doof het vuur geheel, voordat u de as weggooit.

Algemene tips om brand te voorkomen
Tenslotte volgen nog enkele algemene tips om brandgevaar te beperken:

 • Ga na of uw bankstel en meubels van brandvertragend materiaal zijn gemaakt. Bankstellen die niet gemaakt zijn van brandwerend materiaal, vatten snel vlam en branden zeer snel en agressief!
 • Leg nooit iets op de verwarming.
 • Hang op elke verdieping een rookmelder. Niet alleen de brand zelf, maar ook de rook is levensgevaarlijk. Rook kan voor verstikking zorgen. Een brand die in de nacht ontstaat, is levensgevaarlijk. De rook verstikt je terwijl je slaapt.
 • Zorg voor een vluchtplan bij brand. Oefen dit vluchtplan regelmatig met je gezin.
 • Zet geen obstakel op vluchtwegen.
 • Zorg voor een raam of deur dat open kan op elk deel van het huis waar mensen verblijven.
 • Neem mobiele telefoon altijd mee als u naar bed gaat. Je kan dan snel hulpdiensten bellen.
 • Schaf een branddeken en brandblusser aan. Kleine brandjes kunnen snel in de kiem worden gesmoord met een branddeken en/of brandblusser.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Hoe te stoppen met roken?

Kosten bij het kopen van een huis

Voordelen en nadelen versneld aflossen annuïteitenhypotheek

Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2016

Bronnen:

Gonnie Oussoren (december 2010) Eigen huis magazine, blz 14-15
http://www.veiligheid.nl/brand/checklist-brandveiligheid-in-huis