Wat is een spaardeposito? Voordelen en nadelen van een spaardeposito

Een spaardeposito is een spaarvorm waarbij het spaarbedrag tot een maximum van 100.000 euro is gegarandeerd door het depositogarantiestelsel. Doorgaans is het rendement op een spaardeposito hoger dan op een normale spaarrekening. Ook ontvangt men gedurende de looptijd een vaste rente. Een nadeel is dat gedurende de looptijd geen geld opgenomen kan worden. Ook kan men pas vanaf een behoorlijk spaarbedrag participeren in een spaardeposito en loopt men eventuele rentestijgingen mis, wanneer de rente stijgt tijdens de looptijd. Alternatieven voor een spaardeposito zijn sparen op een reguliere spaarrekening wanneer men direct de beschikking wil hebben over het spaargeld. Wanneer men het geld voor langere tijd kan missen, kan belegd worden in aandelen, obligaties en vastgoed.

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een spaarvorm waarbij voor langere looptijd geld wordt vastgezet op een spaarrekening. Wanneer de looptijd korter is dan 1 jaar spreekt men over een termijndeposito. Over het spaarbedrag ontvangt men rente. Deze rente ligt vaak wat hoger dan bij een normale spaarrekening.

Voordelen van een spaardeposito

Het grote voordeel van het vastzetten van het spaargeld op een spaardeposito is de hogere rente. De rente op een spaardeposito is doorgaans hoger dan de rente op een normale spaarrekening. Een ander voordeel van een spaardeposito is de vaste rente. De rente op een spaardeposito staat vast. Dat betekent dat de rente gedurende de looptijd niet fluctueert. De rente op een gewone spaarrekening kan fluctueren. Dat is niet het geval op een spaardeposito. Net als bij een gewone spaarrekening wordt rente op rente (samengestelde interest) ontvangen. Verder is het spaarbedrag op een spaardeposito tot een maximum van 100.000 euro gegarandeerd volgens het depositogarantiestelsel. Wanneer een bank omvalt, waarbij een spaardeposito is gestald, is het spaargeld in een spaardeposito gegarandeerd tot 100.000 euro.

Nadelen van een spaardeposito

Het grootste nadeel van een spaardeposito is de inflexibiliteit. Gedurende de looptijd mag in principe geen geld van het spaardeposito afgehaald worden. Wanneer toch geld gedurende looptijd van een spaardeposito wordt opgenomen, wordt dit beboet. Het is dus aan te raden om alleen te sparen in een spaardeposito met geld wat gedurende langere tijd gemist kan worden. Een ander nadeel kan juist de vaste rente zijn. Wanneer de rente gedurende de looptijd stijgt, stijgt de rente niet op een spaardeposito. Verder kan men pas sparen in een spaardeposito vanaf een behoorlijk spaarbedrag. Ook mag tussentijds niet extra geld gestort worden op een spaardeposito en geldt er een minimale inleg voor het openen van een spaardeposito. Wanneer men meer geld wil sparen in een spaardeposito, moet een nieuwe spaardeposito worden afgesloten.

Alternatieven van een spaardeposito

In plaats van sparen in een spaardeposito kan gespaard worden op een spaarrekening wanneer men direct geld beschikking wil hebben over het geld. Wanneer men geld voor een langere tijd kan missen, kan ook belegd worden in aandelen, obligaties en vastgoed. Beleggen in aandelen, obligaties en vastgoed kent specifieke nadelen en voordelen. Doorgaans is het rendement groter wanneer men belegd in aandelen, obligaties en vastgoed. Het risico op geld te verliezen is echter ook groter.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Waarom gespreid beleggen? Het nut van gespreid beleggen

Waarom ben ik arm en hoe word ik rijk?

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen