8 redenen en tips voor uitstellers, uitstellen voorkomen

Uitstellen is de gewoonte om taken tot het allerlaatste moment voor je uit te schuiven. Uitstellen kan zowel in je werk als in je privéleven een groot probleem zijn. Nadelige effecten van uitstellen zijn: gemiste kansen, nachtwerk, stress, overweldiging, wrok en schuldgevoel. Uitstellen heeft een aantal verschillende oorzaken, zoals: stress, overweldiging, luiheid, gebrek aan motivatie, gebrek aan discipline, slecht timemanagement, gebrek aan vaardigheden en perfectionisme.

1. Stress
Wanneer je gestresst, bezorgd, of angstig bent, is het lastig om productief te zijn. In sommige situaties werkt uitstellen als een afweermechanisme om je stressgevoel onder controle te houden. Je denkt dat het doen van de taak tot nog meer stress leidt, waardoor je de taak uitstelt. De oplossing is om de hoeveelheid stress in je leven zoveel mogelijk te beperken, zodat je meer zin hebt om te werken, in plaats van dat je moet werken.

Tip: de eenvoudigste manier om stress te reduceren, is om ontspanning en plezier structureel na je werk in te plannen. Tijd om te ontspannen helpt je om stress te verminderen. Dus plan dagelijks tijd voor ontspanning en plezier in. Zorg verder voor een ontspannen en fijne omgeving op je eigen werkplek. Zet een plantje en een foto van je dierbaren op je bureau, luister naar fijne muziek. Creëer een werkplek waar je jezelf thuis en ontspannen voelt.

2. Overweldiging
Soms heb je meer taken op je todo-lijst, dan je binnen een bepaalde tijd kunt afronden. Je kunt jezelf hierdoor overweldigd voelen. Dit kan tot uitstellen leiden, net op een moment dat uitstellen het meest ongewenst is. Je brein weigert als het ware om mee te werken aan een planning die onredelijk is. In dit geval moet je de tijd nemen om je taken te prioriteren. Op basis van de prioriteiten die je stelt, deel je je taken op je todo-lijst in.

Tip: wanneer je prioriteiten stelt, denk dan aan de volgende strategieën: elimineren, delegeren en onderhandeling. Elimineer elke taak die niet belangrijk is. Delegeer vervolgens zoveel mogelijk taken die iemand anders net zo goed kan doen, als jijzelf. Onderhandel tenslotte met je baas over de hoeveelheid werk die redelijk is. Als je structureel overwerkt, heeft dat een ongewenst effect op je productiviteit en motivatie, waardoor je uiteindelijk minder taken afrondt.

3. Luiheid
Uitstellen is vaak een gevolg van kortdurende fysieke en/of emotionele uitputting. Je voelt jezelf te uitgeput om te werken. Wanneer je hier aan toegeeft, krijg je op een gegeven moment helemaal niets meer gedaan. Wanneer je jezelf lui voelt, lijken zelfs eenvoudige taken teveel werk. Je energieniveau is te laag in vergelijking met de hoeveelheid energie die de taak vraagt. Wanneer je denkt dat de taak teveel energie van je vraagt, stel je uit om energie te sparen. Het uiteindelijke gevolg is dat je energieniveau alleen maar afneemt. Jezelf zwak en ongemotiveerd voelen, moet niet je norm worden!

Tip: de oplossing is erg simpel. Kom uit je luie stoel en ga bewegen! Beweging en sporten helpt om je energieniveau te verhogen. Wanneer je jezelf energiek voelt, vraagt een bepaalde taak relatief minder energie van je. Fittere mensen lijken meer werk aan te kunnen, dan mensen die niet fit zijn.

4. Gebrek aan motivatie
Iedereen ervaart perioden van gebrek aan motivatie in zijn, of haar leven. Het is echter zorgwekkend als je chronisch ongemotiveerd bent om je werk te doen.

Tip: wanneer je chronisch ongemotiveerd bent om je werk te doen, kijk dan kritisch naar de aard van je werk en of je werk in lijn is met je levensdoel en de verwachtingen die je in het leven hebt.

5. Gebrek aan discipline
Zelfs wanneer je gemotiveerd bent, zullen er altijd taken zijn die je niet wilt doen. In deze situaties heb je discipline nodig om je taken gedaan te krijgen.

Tip: de oplossing is dus om meer discipline op te bouwen. Het is simpel, maar niet eenvoudig om gedisciplineerd te worden. Gedisciplineerd worden vraagt veel van je, maar uiteindelijk zorgt discipline ervoor dat je taken gedaan krijgt, zelfs wanneer je ongemotiveerd bent.

6. Slecht timemanagement
Een slechte organisatie van je taken, leidt er uiteindelijk toe doe dat je van deadline naar deadline werkt, of nog erger dat je je deadlines niet haalt. Het is ontzettend vervelend als je je deadlines niet haalt, vooral wanneer directe collega’s afhankelijk zijn van jouw werk.

Tip: er zijn echter manieren om je deadlines te halen eenvoudiger te maken. Zeg vaker ‘nee’ en zeg direct ‘nee’, zeg alleen ‘ja’ tegen taken die je leuk vindt om te doen, zeg alleen ‘ja’ tegen duidelijke afgebakende taken en stel een ruime deadline.

7. Gebrek aan vaardigheden
Uitstellen kan een gevolg zijn van het gevoel van onbekwaamheid om een taak te doen. Wanneer je denkt dat je de kennis en vaardigheden niet hebt, om een taak met een bevredigend resultaat af te ronden, begin je niet met de taak. Het resultaat van je inspanningen kan namelijk onbevredigend zijn, wat leidt tot teleurstelling. In dit geval stel je uit, om teleurstelling tegen te gaan.

Tip: er zijn drie manieren om uitstellen ten gevolge van een gebrek aan vaardigheden om te gaan: zorg dat je over de juiste vaardigheden gaat beschikken (opleiding), delegeer de taak, of elimineer de taak. Wanneer je van mening bent dat het beschikken over bepaalde vaardigheden in lijn is met je doelstellingen op langere termijn, dan moet je door opleiding en training zorgen dat je deze vaardigheden onder de knie krijgt. Is een bepaalde taak niet belangrijk voor jezelf, maar wel voor je werkgever en iemand anders kan de taak ook doen, dan moet je de taak delegeren. Is de taak totaal onbelangrijk, dan moet je de taak elimineren.

8. Perfectionisme
Perfectionisme is een veelvoorkomende oorzaak van uitstellen. Denken dat je iets perfect moet doen, leidt tot stress en uiteindelijk uitstellen, om de stress te reduceren. Uiteindelijk moet je de taak op het allerlaatste moment doen en heb je helemaal geen tijd meer is om het perfect te doen.

Tip: de oplossing voor perfectionisme is dat je toestaat dat je ook maar een mens bent. Ben jezelf ooit iets tegengekomen wat helemaal perfect is? Wat helemaal voldoet aan jouw eisen? Waarschijnlijk niet! Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf.

Tenslotte
Uitstelgedrag aanpakken is niet eenvoudig, maar is wel effectief. Uitstelgedrag aanpakken is een ontzettend grote uitdaging. Uitstelgedrag aanpakken heeft uiteindelijk tot gevolg dat je sterker, moediger, meer gedisciplineerd, gemotiveerder en beter geconcentreerd wordt. Deze effecten hebben een sterke positieve invloed op je leven.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Gedisciplineerd worden: persistence (doorzettingsvermogen)

Haal je doelen!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Bronnen:

www.stevepavlina.com