Geen tv-kijken verlengt je leven

Hoewel we steen en been klagen dat er niks op tv komt, kijken we dagelijks gemiddeld meer dan twee uur tv per dag. De tv is echter een sluipmoordenaar. Tv-kijken is de meest passieve “activiteit” die je kunt doen. Tv-kijken is zelfs minder actief, dan slapen. Mensen die veel tv-kijken, bewegen minder. Om deze reden is tv-kijken onder andere ook zo gevaarlijk voor de gezondheid. Daarnaast eten mensen meer en ongezonder dan wanneer zij in plaats van tv-kijken iets anders doen. Uiteindelijk worden mensen die veel tv-kijken sneller dik en hebben zij een groter risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes mellitus) en hart- en vaatziekten.

Tv-kijken is dodelijk
Tv-kijken is dodelijk en de dodelijke effecten van tv-kijken treden al op wanneer je dagelijks langer dan twee uur tv-kijkt. Zo lang je dus maximaal twee uur tv-kijkt per dag ben je nog veilig, maar elk uur dat je langer dan twee uur tv-kijkt, verhoogt je risico op sterfte in het algemeen en sterfte aan hart- en vaatziekten. Elk uur dat je langer dan twee uur tv-kijkt per dag verhoogt het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten met 8% en sterfte in het algemeen met 5%. Wanneer je dagelijks zes uur of meer tv-kijkt per dag is de kans op voortijdig overlijden twee keer zo groot dan wanneer je minder dan twee uur per dag tv-kijkt. Tv-kijken is zo gevaarlijk, omdat het zorgt voor minder beweging en ongezonder eten, waardoor je dikker wordt en de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten toeneemt.

Tv-kijkers bewegen minder
We weten allemaal dat bewegen goed is voor de gezondheid. Echter wanneer je tv-kijkt, ben je meestal niet aan het bewegen. Tv-kijken is de meest passieve bezigheid die je kunt doen en elk uur dat je tv-kijkt, beweeg je niet en mis je dus de beschermende effecten van beweging. Tijdens tv-kijken beweeg je zelfs minder, dan wanneer je slaapt. Je brein hoeft zelfs niks te doen tijdens tv-kijken. Tijdens je slaap, worden je ervaringen verwerkt en je geheugen getraind door je brein.

Tv-kijkers eten te veel en ongezond
Wellicht herken je het van jezelf; wanneer je tv-kijkt ben je jezelf er niet geheel van bewust hoeveel je eet en wat je eet. Wanneer je tv-kijkt eet en drink je vaak ongezond en te veel. De ongezonde producten die je eet en drinkt wanneer je tv-kijkt zijn bijvoorbeeld alcoholische drankjes, suikerhoudende frisdrank, chips met veel zout en vet, chocolade en snacks. Daarnaast eet je vaak ook te veel. Dit komt omdat tv-kijken je hersenen ontzettend afleiden van het eten. Daardoor komt de prikkel dat je verzadigd bent niet goed aan in de hersenen en blijf je maar door eten. Verder eet je vaker wanneer je tv-kijkt, dan wanneer je niet tv-kijkt. Opgeteld zorgen deze ongezonde voedingsgewoonten tijdens tv-kijken ervoor dat je sneller dik wordt.

Tv-kijkers worden sneller dik
Hoe slecht tv-kijken voor je lichaamsgewicht is, wordt hieronder beschreven. Over een periode van ruim 25 jaar, zorgt elk uur dat je langer dan twee uur tv-kijkt, jaarlijks voor een dikkere buik, dan wanneer je geen tv zou kijken. En elk uur dat je vanaf twee uur tv-kijken meer tv-kijkt vergroot je je buik jaarlijks met twee centimeter. Kijk je dus dagelijks drie uur tv, dan neemt je buikomvang jaarlijks met twee centimeter toe. Kijk je dagelijks vier uur tv, dan neemt je buikomvang jaarlijks met vier centimeter toe. Nu is het vet wat je rond je buik opslaat ook nog eens erg slecht vet. Het vet opgeslagen rond je buik verhoogt namelijk het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes mellitus type 2) en hypertensie (hoge bloeddruk).

Stop met tv-kijken
Nu duidelijk is geworden hoe schadelijk tv-kijken is, wil je wellicht iets aan je tv-kijkgedrag doen. Wanneer je iets aan je tv-kijkgedrag doen. Het is belangrijk om vervangende activiteiten te zoeken voor het tv-kijken. Het beste zou het natuurlijk zijn als je in plaats van tv-kijken gaat bewegen. Zet dus de tv uit en ga een stuk wandelen, fietsen, fitnessen, spinnen, steppen, gewichtheffen etc. Vind je bewegen te inspannend vraag dan je vader, moeder, vriend(in), man, vrouw en/of kinderen of zij zin hebben om een spelletje te doen. Ook kun je er voor kiezen om een boek te lezen, te gaan studeren, of te gaan gamen. Het blijkt namelijk dat bij een boek lezen, studeren, gamen, of zelfs internetten de schadelijke effecten van tv-kijken niet optreden.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Vergeven verlengt je leven

Hoe oud word ik en hoe oud kan ik worden

Afvallen, vetverbranding en bewegen

Calorische restrictie (minder eten) verlengt je leven

Bronnen:

Int J Epidemiol. 2011 Feb;40(1):150-9.
www.ergo
genics.org
BMJ Open. 2013 Jun 20;3(6).