7 tips voor het houden van een goede presentatie

Bij het idee aan het geven van een presentatie krijgen sommigen al last van angstzweet. Onderstaande tips geven je ondersteuning bij zowel het voorbereiden van je presentatie als het moment van de presentatie zelf. Om een goede presentatie te houden, is een goede voorbereiding belangrijk. Brainstorm dus eerst en stel prioriteiten. Bepaal vervolgens de indeling van de presentatie. Beslis daarna of je je presentatie in Powerpoint of Prezi maakt en houdt. Let tijdens de presentatie goed op je houding, blijf positief en gefocust en vraag om verduidelijking als er lastige vragen komen.

Eerst brainstormen

Voordat je begint met het maken van een presentatie is het handig om te brainstormen om je belangrijkste punten en conclusies op te schrijven. Vaak kun je niet alles vertellen wat je zou willen vertellen omdat de tijd niet toereikend is, dus het is handig om prioriteiten te stellen. 

Bepaal je indeling van je presentatie

Voor een goede presentatie is een goede structuur noodzakelijk, zo dwing je jezelf niet alleen om je verhaal op een goede manier op te bouwen, zo is de informatie die je geeft ook makkelijker te consumeren door de aanwezigen. Je kunt het beste een driedeling maken:

1      Inleiding: vertel kort waar je presentatie over gaat en wat voor doel je ermee wilt bereiken

2      Midden: dit is het inhoudelijke deel van je presentatie

3      Slot: vat alles nog eens kort samen en vertel je conclusie

Powerpoint of Prezi presentatie?

Tegenwoordig is Powerpoint niet meer de enige tool om je presentatie mee vorm te geven. Ook Prezi, een interactieve manier om je presentatie vorm te geven met effecten, wint aan gebruikers. Bepaal welk medium jou en je doelgroep aanspreekt en gebruik niet té veel effecten en geluiden, dit kan afleiden van wat je daadwerkelijk wilt zeggen.

Let op je houding tijdens je presentatie 

Houding is erg belangrijk in een presentatie. Je houding draagt bij aan de boodschap die je wilt vertellen. Een slappe houding geeft de boodschap minder kracht mee dan een sterke zelfverzekerde houding. Neem je presentatie bijvoorbeeld eens op op video, zo zie je wat je zelf aan je houding kunt verbeteren. Soms is het echter door zenuwen moeilijk om op je houding te blijven letten. Een tip om bewust met je houding bezig te blijven is om denkbeeldige plekken op het podium voor verschillende onderwerpen vast te stellen. Als je van onderwerp wisselt of bijvoorbeeld naar een volgende slide gaat, verschuif je een stukje, zo hoef je niet steeds stil te blijven staan en blijf je je bewust van je houding.

Positief denken helpt

Het is belangrijk om met een positieve mindset aan de slag te gaan. Schuif je tegenzin en angsten opzij en vervang deze voor positieve gedachten en ervaringen. Draai bijvoorbeeld je favoriete muziek tijdens de voorbereidingen voor je presentatie. Zo wordt het niet langer een ‘straf’ om aan je presentatie te werken maar geef je er een positieve draai aan. Zorg er daarnaast voor dat je voor het moment van je presentatie een moment van rust hebt genomen, drink bijvoorbeeld een kop koffie in je favoriete café.

Focus tijdens je presentatie

Tijdens een presentatie kan het moeilijk zijn om oogcontact te maken met de aanwezigen. Naar beneden kijken is echter ook geen goede optie, zo ben je moeilijk verstaanbaar en lijk je ongeïnteresseerd. Een goed alternatief is om net over de hoofden heen te kijken, zo lijkt het net alsof je het publiek aankijkt.

Vraag om verduidelijking tijdens je presentatie

Krijg je moeilijke vragen aan het einde van je presentatie? Vraag dan om verduidelijking van de vraag (tenzij deze al heel duidelijk is geformuleerd). Dit biedt je de kans om meer informatie te krijgen én geeft je net iets langer de tijd om het antwoord op de vraag te bedenken.

Laat jezelf coachen!

Vind je het fijn om een extra steuntje in de rug te krijgen bij je presentatie? Denk er dan eens aan om je te laten coachen of een presentatiecursus te volgen. Vaak leer je hier extra tips om je zenuwen te bedwingen en manieren om informatie duidelijk en goed over te brengen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Leer sneller en beter te leren

10 studietips voor (aankomende) studenten

Scriptie: probleemstelling, vraagstelling en doelstelling

Hoe schrijf je een scriptie? Scriptie schrijven