10 slimme tips voor freelancers, ZZP’ers en ondernemers

Wellicht denk je er over na om freelancer te worden. Met onderstaande 10 slimme tips maak je een goede start met je eigen bedrijf en word je een succesvolle freelancer, ZZP’er of ondernemer. Netwerk bijvoorbeeld selectief, koop een goede stoel, onderhoud je relaties, denk aan en voor jezelf, faal jezelf naar succes, organiseer en wees nauwgezet, koester kansen met een klein nadeel, maar met grote voordelen.

Tip 1. Netwerk selectief
Als freelancer moet je een zakelijk profiel van je mogelijke klanten maken. Met een zakelijk profiel maken, wordt bedoeld dat je de zakelijke eigenschappen en kenmerken beschrijft van je potentiële klanten. Als je een profiel hebt gemaakt van je potentiële klanten is je marketing- en netwerkstrategie veel succesvoller.

Tip 2. Koop een goede stoel
Als freelancer zul je veel zitten. Je stoel zal waarschijnlijk je meest gebruikte kantoorartikel zijn. Zorg er dus voor dat je een goede stoel koopt. Een goede stoel is niet per definitie de duurste stoel. Test veel stoelen, voordat je een stoel koopt die jou het meeste comfort biedt.

Tip 3. Relaties zijn belangrijker, dan contracten
Zakelijk contracten zijn relaties tussen mensen. Het zakelijke contract is belangrijk, maar is het gevolg van een relatie tussen jou en je klant. Wanneer de relatie verslechtert, zul je geen nieuw contract aangeboden krijgen. Wanneer de relatie tussen jou en je klant verbetert en hechter wordt, zul je wellicht een groter, of beter contract aangeboden krijgen. Hou dus de relatie goed tussen jou en je klanten.

Tip 4. Denk aan en voor jezelf
Wees geen volger. Doe niet wat iedereen al doet. Doe juist je eigen onderzoek, trek je eigen conclusies, bepaal je eigen koers en hou voet bij stuk! Het is goed om je te laten adviseren bij het bepalen van JOUW koers. Liefst door zoveel mogelijk mensen, maar beslis zelf. Laat niet voor je beslissen. Wanneer je beslist om freelancer te worden, zullen veel mensen je daarvan weerhouden. Wanneer je eenmaal succesvol bent, zullen ze vragen hoe je je succes bereikt hebt.

Tip 5. Faal jezelf naar succes
Wees niet bang om te falen. Faal veel, vooral wanneer de gevolgen van falen klein zijn. Falen betekent dat je actie hebt ondernomen en actie ondernemen is altijd beter dan niets doen! Het is beter om op basis van een redelijk plan je eerste actie te ondernemen, dan te proberen een perfect plan te maken en geen actie te ondernemen. Je slaagt als freelancer als je actie onderneemt, niet met perfecte plannen. Leer echter wel van je fouten en stel je strategie bij op basis van deze fouten.

Tip 6. Organiseer en wees nauwgezet!
Zorg dat je je eigen bedrijf strak organiseert. Zorg dat je een strak systeem van archiveren, plannen en boekhouden hebt. Hou je kasboek structureel goed bij. Zorg dat je geen kostbare tijd verliest met het zoeken van dingen die je kwijt bent. Wees accuraat, punctueel, nauwgezet, precies etc. Een strakke organisatie is niet alleen prettig werken voor jezelf. Het wekt ook vertrouwen bij potentiële klanten.

Tip 7. Koester kansen met een klein nadeel, maar met grote voordelen
De beste zakelijke deals zijn die deals die een klein, voorspelbaar nadeel hebben als het mis gaat en een potentieel groot voordeel hebben als het goed gaat.

Tip 8. Ontwikkel je persoonlijkheid
Jezelf als freelancer ontwikkelen, heeft evenveel te maken met je bedrijf ontwikkelen als met je persoonlijkheid ontwikkelen. De mate van succes die je als freelancer ontwikkelt, is meer afhankelijk van je persoonlijkheid, dan van je omstandigheden! Werk dus aan jezelf! Zorg dat je moediger wordt,  gedisciplineerd wordt en jezelf goed kunt concentreren.

Tip 9. Denk aan je leefstijl
Mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezond lichaam). Zorg goed voor je lichaam. Je stoel is je belangrijkste kantoorartikel, jijzelf bent het belangrijkste. Je stoel kun je nog vervangen, maar met je lichaam moet je je hele leven doen! Zorg dus goed voor je lichaam. Neem voldoende rust, eet gezond, stop met roken en beweeg veel.

Tip 10. Doe wat je leuk vindt, maar verdien er wel aan!
Als je werk doet wat je leuk vindt, maar je verdient er niets aan, dan zal je als freelancer falen. Als je werk doet wat je niet leuk vindt, maar je verdient er wel aan, dan zal je zelf daar onder lijden en uiteindelijk je eigen bedrijf falen! Doe iets wat je leuk vindt, goed kan en waarmee je geld kunt verdienen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Geld verdienen met internet

Snel veel geld verdienen met artikelen schrijven en bloggen

Meer passief inkomen verdienen met een website

9 tips voor een goed bezochte website, of weblog

Bronnen:

www.stevepavlina.com