Succesvol worden en blijven

Sommige mensen lijken voor het geluk geboren te zijn. Het lijkt of het geluk ze aan de kont hangt. Iedereen wil wel meer sporten, meer geld verdienen (en miljonair worden), beter kunnen sparen, stoppen met roken. Succesvol worden en blijven is echter niets geheimzinnigs. Succesvol worden en blijven is een combinatie van positief blijven, duidelijke doelen stellen, beter willen worden en discipline en doorzettingsvermogen blijven tonen wanneer het moeilijk is.

Positief blijven
Positief zijn is een van de belangrijkste eigenschappen om succesvol te worden. Positief zijn wordt voor ongeveer 50% bepaald door je persoonlijkheid. Sommige mensen zijn van nature positiever, dan andere mensen. Ondanks dat positief zijn voor maar liefst 50% door persoonlijkheid wordt bepaald, is positief zijn voor een deel ook aan te leren. Een belangrijk aspect in positief zijn is denken in ‘wat kan ik leren?’. Wanneer in leereffecten van situaties wordt gedacht, zijn mogelijke faalmomenten minder erg en wordt de situatie geanalyseerd op struikelblokken en hoe je die de volgende keer opgelost worden. Het blijkt bijvoorbeeld dat mensen die definitief stoppen met roken, meer dan 5 pogingen hebben gedaan om echt te kunnen stoppen met roken. Van elke stoppoging wordt iets geleerd, om de volgende keer het stoppen met roken succesvoller te laten verlopen. Jonge kinderen blijken bijzonder goed in het leren van faalmomenten in het aanleren van nieuwe vaardigheden en halen veel leereffect uit faalmomenten. Hoe vaak valt, of dreigt een kind niet te vallen wanneer het leert fietsen? Toch blijft het kind doorzetten en leren van deze faalmomenten. Wanneer ieder kind direct zou stoppen met het proberen te leren fietsen na een val, zullen er op een gegeven moment weinig kinderen meer fietsen. In de volwassenheid wordt vaak wel al snel het bijltje erbij neergelegd wanneer het even tegen zit. Wanneer wordt gerealiseerd dat bijna niets in 1 keer goed gaat, is falen veel minder erg, maar juist een leermogelijkheid om het de volgende keer beter te doen.

Duidelijke ontwikkeldoelen op te stellen
Een ander belangrijk punt in het succesvol worden en blijven is het stellen doelen gericht op beter worden (doelen gericht op persoonlijke ontwikkeling). Wanneer doelen worden opgesteld, zorg er dan voor dat je doelen specifiek zijn. ‘Beter worden in het opstellen van een begroting’ is niet echt een specifiek doel. ‘Voor het einde van het boekjaar zelfstandig een begroting op kunnen stellen’ klinkt al een stuk specifieker. Het kan echter nog veel specifieker. Duidelijke specifieke doelen opstellen helpen om goed na te denken over wat je echt wil en voor welke datum de vaardigheid ontwikkeld moet zijn. Zorg er verder voor dat je doelen worden opgesteld op kennis en vaardigheden die al redelijk ontwikkeld zijn en die je vooral erg leuk vindt om verder te ontwikkelen. Wanneer doelen worden opgesteld op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden die redelijk aanwezig zijn en die plezierig voor je zijn om verder te ontwikkelen, kost het je relatief weinig tijd om veel progressie te boeken en wanneer het leuk is, kost het je weinig moeite om er mee bezig te zijn. Doorzetten is dan een stuk makkelijker voor je. Monitor ook regelmatig je voortgang. Dit kan door zoveel mogelijk mensen te informeren over je persoonlijke ontwikkeldoelen en op gezette tijden de voortgang op je doelen in je agenda op te nemen. Een ander voordeel van veel mensen informeren over je ontwikkeldoelen, is dat er regelmatig naar je ontwikkeling gevraagd zal worden en er dus druk van buitenaf is. Je hebt zo een stok achter de deur. Stel verder niet teveel doelen tegelijk. Teveel doelen maken het moeilijk om goed te kunnen concentreren en leveren stress op. Te veel stress, maakt leren en ontwikkelen moeilijk. Tenslotte is het goed om de doelen op te schrijven. Juist het opschrijven (met pen en papier) lijkt een emotionele band met het doel af te dwingen.

Gedisciplineerd te blijven en door te zetten
Discipline tonen en doorzetten lijkt heel erg moeilijk en kan ook heel erg moeilijk zijn. Doorzetten en discipline tonen wordt echter eenvoudiger wanneer vantevoren wordt geanticipeerd op moeilijke momenten en op deze moeilijk momenten een geschikte strategie wordt geformuleerd. Wanneer mensen weten dat een stoppoging om te roken vaak mislukt tijdens gezellige avonden met vrienden waar alcohol wordt gedronken, kan bijvoorbeeld tegen iedere aanwezige gezegd worden dat het roken is afgezworen en dat niemand een sigaret mag aanbieden. Ook kan misschien het gezellige feestje afgezegd worden. Discipline tonen en doorzetten wordt ook makkelijker wanneer een taak, of doel een vast onderdeel van het leefpatroon is. Dagelijks met de fiets naar het werk is makkelijker in het dagelijks leven in te passen, dan na thuiskomst van het werk nog te beginnen met sporten.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Waarom ben ik arm en hoe word ik rijk?

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes