11 stomme fouten die je als freelancer kunt voorkomen

Vaak heb je als beginnende freelancer (ZZP’er) niet de kennis en ervaring om veelgemaakte fouten te voorkomen. Vaak weet je als beginnende freelancer niet eens wat veelgemaakte fouten zijn. Leer dus en voorkom de 11 stomme fouten die elke freelancer kan maken.

Fout 1. met iedereen zaken willen doen
Als freelancer (ZZP’er) ben je afhankelijk van de contracten die je met klanten afsluit. Het is daarom aanlokkelijk om iedereen die je ontmoet (inclusief familie en vrienden) te zien als een potentiële klant. Hierdoor verlies je echter veel tijd en verspil je veel moeite, want veel van deze mensen willen geen zaken met je doen. Veel van deze mensen passen namelijk niet in je klantprofiel. Voordat je potentiële klanten gaat benaderen, moet je een profiel opstellen van je klanten. Wanneer je een klantprofiel hebt, kun je veel selectiever mensen benaderen en zal de kans dat mensen zaken met je willen doen, toenemen!

Fout 2. te veel geld uitgeven
Soms moet je veel geld investeren om te kunnen starten als freelancer. Soms wordt echter ook geld geïnvesteerd in dingen die helemaal niet nodig zijn om te kunnen starten. Investeer alleen in die dingen die echt absoluut nodig zijn om te kunnen starten. Beslis voor jezelf wat absoluut noodzakelijk is om als freelancer te starten. Wanneer je eenmaal winst maakt en opnieuw wilt investeren, realiseer je dan dat je moet investeren in die aspecten van je eigen bedrijf die de winstmarge vergroten.

Fout 3. te weinig geld uitgeven
Naast te veel geld uitgeven, is te weinig geld uitgeven ook een veelgemaakte fout van beginnende freelancers. De beginnende freelancer koopt bijvoorbeeld goedkoop, maar slecht materiaal, probeert alles zelf te doen, om zo op de kosten te besparen. Uiteindelijk moet je meer investeren als je goedkoop, maar slecht materiaal koopt. Het materiaal moet je sneller afschrijven, of je materiaal is eerder stuk, waardoor je veel geld kwijt bent aan dure reparaties. Ook alles zelf willen doen, lijkt slim, maar is juist niet slim. Door alles zelf te willen doen, kun je minder tijd besteden aan die werkzaamheden die je geld opleveren. Ook ben je veel tijd kwijt aan zaken die een vakman veel beter en sneller kan doen. Koop dus kwalitatief goede spullen en doe niet alles zelf.

Fout 4. niet je kwaliteiten kennen en een te laag uurtarief rekenen
Beginnende freelancers overschatten hun kwaliteiten soms, maar nog veel vaker onderschatten ze hun kwaliteiten. Door je kwaliteiten te onderschatten, doe je jezelf te kort. Je rekent een te laag uurtarief, waardoor je enerzijds te weinig betaald krijgt en anderzijds word je weinig gevraagd, omdat potentiële klanten denken dat je tegen je uurtarief nooit een goede kwaliteit kunt leveren.

Fout 5. te veel waarde hechten aan een contract
Stap als beginnende freelancer niet in de valkuil om vooral contracten af te sluiten. Door jezelf te veel te richten op het afsluiten van een contract, ga je voorbij aan de wensen en behoeften van een potentiële klant. Door je vooral op het afsluiten van een contract te fixeren, sluit je juist geen contract af. Ook kan het zijn dat je een groter contract af had kunnen sluiten als je had doorgevraagd naar specifieke wensen en behoeften van je klant.

Fout 6. niet op je intuïtie vertrouwen
Intuïtie is een essentieel onderdeel in het nemen van goede beslissingen. Mensen kunnen hun oordeel nooit alleen op logica baseren. Intuïtie is daarom een binnendoorweg voor het nemen van goede beslissingen. Vertrouw op je gevoel bij het afsluiten van contracten.

Fout 7. je te formeel gedragen
Als beginnende freelancer wil je graag alles extreem goed doen. Hierdoor ga je je wellicht formeler gedragen, dan je eigenlijk bent. Door je te formeel te gedragen, kun je je ware identiteit verliezen. Laat als freelancer je ware gezicht zien. Behandel je klanten zoals je zelf behandeld wilt worden.

Fout 8. je persoonlijkheid verliezen         

Deze fout ligt in het verlengde van voorgaande fout. Hoewel je als freelancer een eigen bedrijf te leiden hebt, is je persoonlijkheid niet opeens veranderd. Je persoonlijkheid is juist ook een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Mensen doen niet alleen zaken met je, omdat je een bepaalde dienst en/of een bepaalde waarde levert, maar juist ook omdat je een bepaalde persoonlijkheid hebt en wellicht bent.

Fout 9. geen waarde scheppen
Als freelancer is het belangrijk dat je iets waardevols schept, niet dat je veel geld verdient. Als je iets waardevols creëert voor andere mensen, dan ga je op een gegeven moment met wel dat geld verdienen. Richt je dus niet op het verdienen van veel geld, maar richt je op het creëren van waardevolle diensten en producten.

Fout 10.  geen waarde leveren en je waarde niet optimaliseren
Het is naïef om te denken dat wanneer je waarde creëert er vanzelf klanten zullen komen om je diensten af te nemen. Het is belangrijk dat je waarde creëert. Het is echter ook belangrijk dat mensen weten dat je iets waardevols levert en dat je voor de geleverde diensten de juiste vergoeding krijgt.

Fout 11. niet werken als je geen opdrachten hebt
Het is een grote denkfout dat je als freelancer alleen tijd hoeft te besteden aan je opdrachten en je boekhouding. Wanneer je geen opdrachten hebt, is het belangrijk dat je je bedrijf verbetert en bedrijfsprocessen optimaliseert. Wellicht kun je zelfs een passieve inkomstenstroom ontwikkelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in rustigere tijden zelf een website bouwt, je ondernemingsplan en marketingplan bijstelt, materiaal ontwikkelt wat je via je website kunt verkopen etc…Ontwikkel dus de discipline om ook aan je bedrijf te werken wanneer je geen opdrachten hebt.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

7 redenen om niet in loondienst te werken

Meer passief inkomen verdienen met een website

9 tips voor een goed bezochte website, of weblog

Veel voorkomende fouten bij de start van een webwinkel (webshop)

Hoe start ik mijn parttime bedrijf vanuit huis?

Bronnen:

www.stevepavlina.com