Leer sneller en beter te leren

Sneller en beter leren staat, of valt met het vormen van sterke neurale netwerken. Neurale netwerken zijn groepen van neuronen (zenuwcellen) die sterk met elkaar verbonden zijn en een bepaalde taak uitvoeren. Wanneer je in staat bent om snel sterke neurale netwerken voor een bepaalde taak te vormen, leer je sneller en beter. Hieronder worden 9 tips gegeven om beter en sneller te leren.

Tip 1: werk doelgericht aan je leerdoelen
Zorg voordat je begint met leren dat je precies weet wat je moet leren. Vraag dus aan je docent, trainer, coach, of leidinggevende exact wat je moet kunnen voor een bepaald proefwerk, toets, tentamen, examen of taak. Vraag welke literatuur je kunt lezen, of je toetsen kunt oefenen, of je vaardigheden kunt oefenen.
Vaak wordt binnen onderwijs een beoordelingsformulier gegeven voor producten die je moet opleveren, zorg dat je exact weet wat er getoetst wordt binnen dat beoordelingsformulier. Wanneer je gaat lezen, zorg dan dat je vantevoren duidelijk hebt welke belangrijke informatie je uit de tekst wil halen. Onderstreep de belangrijke punten en maak een samenvatting.

Tip 2: herhaal je leerdoelen
Kennis en vaardigheden worden het beste in je langetermijngeheugen opgeslagen als je deze kennis en vaardigheden vaak herhaalt. De verbindingen van het neuraal netwerk waarin de desbetreffende kennis en vaardigheden liggen opgeslagen, worden steeds sterker als je vaak herhaalt.

Tip 3: gebruik meerdere systemen als je leert
Je leert het beste als je meerdere zintuiglijke systemen inschakelt. De neuronen van een neuraal netwerk worden vanuit verschillende richtingen geprikkeld als je meerdere zintuiglijke systemen tijdens het leren inschakelt. Schakel dus zien, horen, spreken en bewegen in als je moet leren. Lees (zien) dus niet alleen een tekst, maar bezoek ook een college (horen en zien) en maak een samenvatting. Door een samenvatting te maken zie je niet alleen je handgeschreven tekst, maar je moet je hand en vingers bewegen om te kunnen schrijven (bewegen). Leg ook hetgeen je hebt geleerd uit aan een ander.

Tip 4: stel niets uit; werk direct aan je leerdoelen
Stel niet uit als je iets moet leren. Je leert het beste als je direct de leerstof doorneemt waar je net uitleg over hebt gekregen. Lees dus direct de leerstof waar je in een college uitleg over hebt gekregen, of bespreek de stof met een medestudent, medescholier, of medecursist.

Tip 5: leef gezond
Neurale netwerken worden alleen maar sterk als de individuele neuronen goed verzorgd worden. Een gezonde leefstijl zorgt voor deze goede verzorging. Zorg dus dat je dagelijks minimaal een uur matig intensief beweegt, niet rookt en geen alcohol drinkt. Bewegen zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen richting het brein, waardoor neuronen nieuwe verbindingen aan kunnen gaan. Alcohol en rook zijn gif voor het lichaam en het brein. Alcohol en rook zorgen voor het afsterven van neuronen. Eet verder dagelijks minimaal 3 stuks fruit, vette vis en een halve bord groente. De stoffen in deze voedingsmiddelen zorgen voor de goede aanvoer van essentiële voedingsstoffen voor de neuronen. Zorg er tenslotte voor dat je regelmatig eet. Het brein is een grootverbruiker van energie, door een regelmatige aanvoer van energie in de vorm van gezonde voedingsstoffen kan nieuwe neurale netwerken gevormd en verstevigd worden.

Tip 6: slaap en rust goed
De neuronen van een neuraal netwerk herstellen zich en vormen sterke verbindingen met elkaar wanneer je rust. Slapen is de beste manier van rusten. Het is beter om korter te studeren en goed te slapen, dan om langer door te studeren en kort te slapen. Zorg verder voor voldoende pauzes. Neem na elke 20 minuten even een paar minuutjes pauze. Zet na deze pauze een andere leerstrategie in. Heb je bijvoorbeeld de eerste 20 minuten een samenvatting gemaakt, lees dan na de pauze je samenvatting. Zo krijgt steeds een ander deel van je brein een pauze.

Tip 7: leer met aandacht je leerdoelen
De enige manier om goed en snel te kunnen leren, is door je volledige aandacht te richten op de te bestuderen stof. Zet dus smartphone, televisie en muziek uit. De neuronen moeten alle prikkels van buiten af filteren en verwerken. Belast je neuronen dus niet nog extra met niet relevante geluiden en beelden afkomstig van je smartphone, mp3-speler en televisie. Wanneer de enige prikkel te de bestuderen stof is, leer je veel effectiever, dan wanneer de neuronen ook nog belast worden met prikkels afkomstig van je smartphone, mp3-speler en televisie. Zorg verder voor een opgeruimd bureau. Een slordig bureau vormen een extra bron van prikkels.

Tip 8: beloon jezelf na het bereiken van je leerdoelen
Zorg ervoor dat je jezelf conditioneert. Je kunt jezelf positief conditioneren door jezelf een beloning in te geven, nadat je een bepaalde kennis en vaardigheden hebt ontwikkeld.

Tip 9: stop met tv-kijken
Kijk geen televisie tijdens het studeren, maar ook niet erna. Tv-kijken bombardeert je brein met audiovisuele prikkels waardoor de neuronen die je hebt gebruikt om te studeren geen rust krijgen en de nog fragiele synapsen die zijn gevormd, worden verbroken. Als je wil ontspannen na een dag studeren, ga dan met je ogen dicht in een rustige comfortabele ruimte liggen, of nog beter ga een half uurtje rustig wandelen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

Tien (10) manieren om slimmer te worden

5 tips voor een betere concentratie

Multitasken is onzin, zeven tips om efficient te werken