Ondernemingsplan of businessplan voor de freelancer, ZZP’er en eigen bedrijf

Ook voor een freelancer is het aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven. Een ondernemingsplan of businessplan is nodig om een eventuele financiering van de bank te krijgen. Daarnaast levert een ondernemingsplan inzicht in de markt en mogelijkheden om de markt te bereiken. Verder geeft een ondernemingsplan inzicht in de producten en diensten die aangeboden gaan worden. Een ondernemingsplan geeft dus inzicht of het bedrijf wel levensvatbaar is.

Waarom een ondernemingsplan?
Een ondernemingsplan is niet alleen nodig om financiering door een bank rond te krijgen, maar juist ook om te kijken of het bedrijfsidee inderdaad levensvatbaar is. Zo wordt in een ondernemingsplan bekeken of er markt is voor het product, of de dienst, hoeveel geld er nodig is om een bedrijf op te richten, maar ook welke verzekeringen en diploma’s nodig zijn om een product of dienst aan te bieden.

Persoonlijke gegevens en CV
In het onderdeel persoonlijke gegevens worden niet alleen basisgegevens zoals burgelijke staat, geboortedatum, geslacht en adres opgenomen, maar in het CV worden ook de opleidingen en cursussen die zijn gevolgd en afgerond. Ook wordt in het onderdeel persoonlijke gegevens opgenomen wat de drijfveren van de aspirant-ondernemer zijn om een eigen bedrijf te starten. Verder moeten de ondernemerskwaliteiten en de doelstellingen van het bedrijf eerlijk worden beschreven.

Soort bedrijf, dienst, product
In dit onderdeel van het ondernemingsplan wordt beschreven welke diensten en producten het bedrijf gaat aanbieden. In dit onderdeel van het businessplan moet ook beschreven waarom het product en/of dienst die wordt aangeboden in een bepaalde behoefte voorziet en welke rechtsvorm gekozen wordt. Verder moet de locatie van het bedrijf worden beschreven. Bij het beschrijven van de locatie van het bedrijf is aan te raden om na te denken over de mogelijkheden van de locatie. Is de locatie bijvoorbeeld voor iedereen toegankelijk? Ligt de locatie dichtbij potentiële klanten? Ligt de locatie dicht bij uitvalswegen? Zijn er verbouwingsmogelijkheden mogelijk en noodzakelijk? Wat kosten deze verbouwingen?

Marktanalyse, Unique Selling Point (USP) en marketing
In de marktanalyse wordt onderzocht of er een markt is voor de aangeboden producten en/of diensten. Het USP maakt duidelijk waarom de dienst en/of product beter is dan die van de concurrent. Hiervoor moeten de eigen kwaliteiten in kaart worden gebracht en vergeleken worden met de kwaliteiten van de concurrenten. In het onderdeel marketing moet duidelijk worden gemaakt hoe potentiële klanten worden bereikt. De marketingmix is een belangrijk onderdeel in het bereiken van potentiële klanten.

Organisatievorm/rechtsvorm van het eigen bedrijf
Binnen de organisatievorm wordt beschreven welke rechtsvorm (eenmanszaak, VOF, BV, Commanditaire Vennootschap, NV) gebruikt gaat worden, of er personeel wordt aangenomen en welke CAO dan gebruikt gaat worden. Ook wordt beschreven welke verzekeringen en vergunningen nodig zijn om de dienst of product aan te bieden. Verder moet beschreven worden hoe de boekhouding eruit gaat zien en wat de voorwaarden zijn voor de te leveren dienst. In de voorwaarden wordt beschreven wat klanten mogen verwachten van de ondernemer.

Financieel plan
In het financieel plan wordt beschreven hoe groot het startkapitaal moet zijn en binnen welke termijn het startkapitaal wordt terugbetaald aan de geldverstrekker. In het financieel plan moet verantwoord kunnen worden welke producten (apparaten, machines, kantoorartikelen etc…) aangeschaft moeten worden en wat de afschrijving van deze producten. Verder wordt binnen het financieel plan beschreven binnen welke termijn er winst wordt gemaakt en hoeveel geld er nodig is om in de privé financiële behoeften van de freelancer te kunnen voorzien. Beschrijf ook in het financieel plan welke invloed de belastingdienst heeft op de financiële situatie van het bedrijf.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Veel voorkomende fouten bij de start van een webwinkel (webshop)

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Een uitkering en freelance werken

Wat moet je kunnen als freelancer/ZZP’er?

7 redenen om niet in loondienst te werken

Bronnen:

www.kvk.nl/ondernemen
nl.wikipedia.org
www.leren.nl
www.hulpvoorondernemers.nl