Pensioen, middelloonregeling

Tijdens uw actieve loopbaan bouwt u pensioen op. Wanneer u stopt met werken, krijgt u uw opgebouwde pensioen uitgekeerd. Er bestaan verschillende pensioenvormen. Een van de pensioenvormen is het pensioen volgens de middelloonregeling.

Wat is pensioen volgens de middelloonregeling?
Wanneer u pensioen heeft opgebouwd volgens de middelloonregeling, krijgt u wanneer u stopt met werken 70% van het gemiddelde loon uitgekeerd. Op mijnpensioenoverzicht kunt u bekijken hoeveel pensioen u heeft opgebouwd. Bij de eindloonregeling krijgt u 70% van het laatstverdiende salaris uitgekeerd. Elk jaar dat u salaris bij een bepaalde werkgever ontvangt, bouwt u over dat inkomen ook pensioen op. De opbouw van het pensioen volgens de middelloonregeling start op het 26ste levensjaar. Wanneer u een laag salaris heeft in het beging van uw loopbaan bouwt u weinig pensioen op over dat jaar! Dit kan erg nadelig zijn wanneer u tegen uw pensioengerechtigde leeftijd flinke salarisverhogingen krijgt. Beoordeel uw pensioenfonds of het een middelloonregeling betreft!

Indexering
Het pensioen volgens de middelloonregeling kent een indexering. Dit betekent dat het pensioen meegroeit met de inflatie en loonstijging van een bepaalde beroepskolom. Veel pensioenfondsen werken volgens de middelloonregeling, of willen volgens deze methode gaan werken. Deze regeling zou eerlijker zijn en minder kostbaar zijn dan de eindloonregeling.

Middelloonregeling en pensioentekort
Ook binnen de middelloonregeling kunt u een pensioentekort oftewel pensioengat ontwikkelen. U moet namelijk 40 jaar hebben gewerkt om een volledig pensioen (70% van het gemiddelde inkomen) te krijgen. U bouwt namelijk elk gewerkt jaar 1,75% van het salaris (40×1,75%=70%). Wanneer u een tijd in deeltijd hebt gewerkt kan er al een pensioengat ontstaan. Het pensioentekort kunt u op verschillende manieren aanvullen. Bijvoorbeeld door te banksparen, lijfrente, koopsompolis en/of beleggen in een indexfonds kunt u uw pensioentekort aanzuiveren. Ook kunt u de overwaarde van uw huis gebruiken om uw pensioentekort aan te vullen. Dit betekent echter wel dat u uw huis moet verkopen om van de overwaarde gebruik te maken.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk; stap 1 meer sparen en besparen 

Financiële onafhankelijkheid en een kapitaal opbouwen

Tien stappen om miljonair te worden

Bronnen:

www.pensioenplatform.nl
www.tips-over.nl