Kan je meer geld verdienen?

Veel boeken over timemanagement raden je aan om te denken dat elk uur dat je werkt een bepaalde hoeveelheid geld waard is. Dit is eigenlijk een praktische toepassing van het “tijd is geld” paradigma. Eerst kijk je wat je salaris is en vervolgens gebruik je dat als een richtlijn voor je uurtarief. Wanneer je echter meer geld wilt verdienen, zul je eerst je mindset moeten veranderen. Je moet de mindset krijgen die op werkzaamheden is gericht die meer waard zijn dan je huidige uurtarief.

Een mindset die denkt in werken voor een vast uurtarief heeft echter nadelen, maar ook een klein voordeel. Voordat wordt beschreven wat de nadelen van het werken voor een vast uurtarief zijn, wordt het eerst het voordeel van het werken voor een vast uurtarief uitgelegd. Als laatste wordt uitgelegd hoe je meer geld kunt verdienen.

Het voordeel van het werken voor een vast uurtarief
Een mindset die denkt in werken voor een vast uurtarief heeft een voordeel. Stel je vindt dat je tijd een vast uurtarief van 10 euro netto waard is. Je vaste uurtarief kan je helpen om te concentreren op die werkzaamheden die ook echt 10 euro netto per uur waard zijn. Ook helpt de focus op een vast uurtarief je de werkzaamheden te schrappen die echt niet 10 euro netto per uur waard zijn. Wanneer je een logboek bijhoudt van je werkzaamheden, krijg je inzicht in die werkzaamheden die zeker niet 10 euro netto per uur waard zijn. wanneer je inzicht krijgt in die werkzaamheden die zeker niet 10 euro netto per uur waard zijn, kun je die werkzaamheden verminderen, elimineren en delegeren

De nadelen van het werken voor een vast uurtarief
Een mindset die denkt in werken voor een vast uurtarief heeft echter ook een nadelen. Wanneer je jezelf vertelt dat je tijd een vast uurtarief  van 10 euro netto waard is, vertel je jezelf ook dat je uurtarief niet 20 euro, 50 euro, 200 euro, of 10.000 euro waard is. Je programmeert jezelf om alleen die kansen en werkzaamheden te zien die 10 euro netto per uur waard zijn. Je kijkt alleen naar kansen en werkzaamheden die 10 euro per uur waard zijn en mist veel kansen en werkzaamheden die 10.000 euro netto per uur waard zijn. Wellicht werk je al aan projecten die 10.000 euro netto per uur waard zijn, maar heb je helemaal niet door dat je tijd een veel hoger uurtarief waard is en heb je ingestemd met een bonus die in schril contrast staat met de winst die het project oplevert.

Wat is eigenlijk werk wat 10 euro netto per uur waard is? Wie beslist dat 1 uur van jouw tijd een bepaalde waarde heeft? Als je freelancer, of ZZP’er bent dan beslis je zelf je uurtarief. Werken voor een bepaald uurtarief is prima als je elk uur wat je werkt bij je opdrachtgever kunt declareren. Stap echter niet in de valkuil dat elk uur van je werktijd precies hetzelfde waard is. Hierdoor mis je teveel lucratieve kansen. Wanneer je in loondienst werkt, dan bepaald je maandsalaris je uurtarief. In loondienst is het nog lastiger om 10.000 euro per uur te verdienen. Ten eerste moet je je mindset veranderen die uitgaat van een vast uurtarief. Ten tweede, als je jezelf hebt losgemaakt van deze mindset en je hebt een kans gezien en benut om 10.000 euro/uur te verdienen, dan krijg je waarschijnlijk toch je vaste uurtarief. Degene die het meeste profiteert van jouw 10.000 euro ideeën is je baas. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat je niet meer de moeite doet om 10.000 euro ideeën te verzinnen.

Hoe kun je meer geld verdienen?
Ten eerste moet je het idee accepteren dat ook jouw tijd veel meer dan je huidige uurtarief waard kan zijn. Wanneer je dat idee accepteert, ga je ook daadwerkelijk de kansen zien in je omgeving die daadwerkelijk ook zoveel geld waard zijn. Vervolgens moet je denken als een ondernemer. Als je een idee krijgt en ontwikkelt wat je baas 25.000 euro extra winst oplevert, dan zal je baas je ook 10.000 euro willen betalen. Je moet hier echter wel over onderhandelen met je baas. Wanneer je baas niet het beslissingsrecht heeft om je 10.000 euro te betalen, dan ga je naar diegene gaan die hier wel over kan beslissen. Je moet echter wel voordat je met het idee aan de slag gaat, onderhandelen over je beloning! Kijk dus welke kansen er binnen je werk zijn om meer geld te verdienen, onderhandel met je baas en ga met die kansen aan de slag. Kijk echter niet alleen naar de kansen binnen je werkomgeving om 10.000 euro te verdienen. Wellicht zijn er binnen je gehele omgeving kansen om veel geld te verdienen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

Bronnen:

www.stevepavlina.com