Bepaal je levensdoel, de zin van je leven

Veel mensen vragen zich of zij een levensdoel hebben. Je kunt jezelf de existentiële vraag stellen of je leven zin heeft en een doel heeft. Je kunt je ook afvragen hoe je leven eruit zal zijn als je leven wel een doel heeft en je zelf dat levensdoel kunt bepalen. Je levensdoel kun je omschrijven in een algemeen levensdoel en een specifiek levensdoel. Je specifieke levensdoel moet tegemoetkomen aan de 4 deelgebieden (lichaam, geest, hart en ziel) van je leven.

Heeft je leven een doel? Heeft je leven zin?
Veel mensen vragen zich af of hun leven een doel heeft. Deze mensen vragen zich af of hun bestaan op aarde betekenis heeft en een doel heeft. Misschien vraag je jezelf ook af of je leven een doel heeft en als je leven een doel heeft, wat dan dat doel is. Je kunt jezelf de existentiële vraag stellen of je leven een doel heeft, of niet. Je kunt jezelf ook afvragen hoe je leven zou zijn en er uit zou zien als je een levensdoel hebt. Op deze manier maak je van het hebben van een levensdoel een ervaringsvraagstuk, namelijk: hoe zou je je leven ervaren als je een levensdoel hebt? Vervolgens kun je beslissen om een levensdoel te bepalen en daarnaar te leven.

Hoe bepaal je je algemene levensdoel?
Je algemene levensdoel kun je formuleren als een soort missie, een statement. Je algemene levensdoel is nog niet zeer specifiek, maar geeft wel waar je je leven aan wilt wijden. Je levensdoel bepaal je in 6 stappen:

 1. Ga in een rustige, comfortabele ruimte zitten.
 2. Zet radio en televisie uit.
 3. Pak een pen en een leeg stuk papier.
 4. Schrijf boven aan het papier: “Wat is mijn levensdoel?”
 5. Schrijf het eerste antwoord op wat in je op komt. Dit hoeft geen lange zin te zijn.
 6. Herhaal stap 5 tot het moment dat je antwoord wat je opschrijft, je ontroert.

Het antwoord wat je ontroert, is je levensdoel!
Misschien vind je deze oefening onzin, maar wat heb je te verliezen, om deze oefening niet te doen? Gedurende het proces zullen er momenten zijn dat je wilt stoppen met antwoorden op te schrijven. Zet echter door! Uiteindelijk gaat het proces weer lopen. Mensen die hun leven al in lijn met hun levensdoel hebben ingericht en bewust leven, komen vrij snel achter hun levensdoel. Wanneer je je levensdoel weet, is het belangrijk om volgens je levensdoel te gaan leven. Je levensdoel is overigens geen eindbestemming, maar een reis. Je levensdoel is juist een kompas waarlangs je je leven gaat inrichten.

Hoe bepaal je je specifieke levensdoel?
Je algemene levensdoel is vaak geformuleerd als een soort levensmissie, of statement. Deze levensmissie is nog niet specifiek en vaak nog erg vaag. Je specifieke levensdoel is een afgeleide van je algemene levensdoel, maar moet voldoen aan alle 4 deelgebieden van je leven. Deze 4 deelgebieden van je leven zijn je lichaam (je fysieke eisen), je geest (je kennis en vaardigheden), je hart (je passie) en je ziel. Komt je levensdoel niet tegemoet aan 1 van de 4 deelgebieden, dan moet je wellicht het deelgebied bijstellen, of juist je levensdoel bijstellen. Elk van deze 4 deelgebieden worden toegelicht.

Lichaam en je levensdoel
Werken aan je specifieke levensdoel moet geld opleveren, waarmee je de hypotheek, boodschappen, kleding etc…kunt betalen. Werken aan je levensdoel moet de fysieke behoeften van je leven vervullen. Het kan echter voorkomen dat je zeer hoge fysieke eisen stelt en hebt. Misschien wil je vaak nieuwe kleren en schoenen, koop je dure boodschappen etc…Bijstellen van je fysieke eisen is dan ook een mogelijkheid om je levensdoel beter in te richten en te bepalen.

Je geest (kennis en vaardigheden) en je levensdoel
Met de kennis en vaardigheden die je bezit of kunt gaan bezitten, moet je volgens je levensdoel kunnen leven. Met het scala aan kennis en vaardigheden die je (binnenkort) hebt, moet je je leven volgens je levensdoel kunnen inrichten. Het kan echter zo zijn dat je nog niet de specifieke kennis en vaardigheden bezit, omdat je bijvoorbeeld een student bent. Kom er dan achter wat de specifieke kennis en vaardigheden zijn die je nodig hebt om volgens je levensdoel te leven

Je hart (passie) en je levensdoel
Je passie, of je verlangen is hetgeen wat je wilt doen! Je passie is hetgeen wat je gedreven maakt, wat je motivatie oplevert, waar je gemotiveerd van raakt. Weet je nog niet waar je gepassioneerd voor bent? Probeer dan veel dingen uit. Kijk waar je gepassioneerd voor bent.

Je ziel en je levensdoel
Je ziel fluistert je in wat je met je leven zou moeten doen. Je ziel is het stemmetje diep binnen in je (verwar het stemmetje niet met de stem van je ouders, leraren, docenten etc…). Dit stemmetje vertelt je wat je zou moeten doen. Het stemmetje vertelt je niet alleen wat goed is voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Het stemmetje vertelt je wat je bijdrage zou moeten zijn aan je omgeving.

Kort samengevat kan gesteld worden dat leven volgens je levensdoel:

 1. Je genoeg geld moet opleveren om de rekeningen te betalen.
 2. Met je kennis en vaardigheden je je leven volgens je levensdoel moet kunnen inrichten.
 3. Je gemotiveerd en gepassioneerd bent, door je levensdoel.
 4. Je doet wat goed is.

Wat zijn de voordelen van het hebben van een levensdoel?
Het hebben van een levensdoel heeft veel voordelen. De voordelen van het hebben van een levensdoel zijn onder andere:

 • Je wordt gepassioneerd, omdat je doet wat je leuk vindt
 • Je krijgt meer energie, omdat je dagelijks met iets bezig bent wat je enthousiast maakt
 • Je levert een bijdrage aan de wereld
 • Je bent geconcentreerd, omdat je werkt aan iets waar je goed in bent
 • Je leven wordt makkelijker en overzichtelijker als alles wat je doet in lijn ligt met je doel

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Goede doelen opstellen en doelstellingen bepalen

Haal je doelen!

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor success

Een doel hebben verlengt je leven

Bronnen:

www.stevepavlina.nl