Kosten besparen op het kopen van een huis en de hypotheek

De aankoop van een huis is een van de grootste aankopen die je tijdens je leven doet. Zowel op het afsluiten van een hypotheek, als het aankopen van een huis kun je forse kosten besparen. Zorg dat je jezelf bij het afsluiten van een hypotheek goed laat informeren. Zo kun je fors besparen op de hypotheekrente en afsluitprovisie. Zo hebben bijvoorbeeld Duitse een lagere hypotheekrente. Op de kosten van het aankopen van het huis kun je ook fors besparen. Breng een bod uit wat minimaal 10% lager ligt, dan de vraagprijs.

Besparen op de hypotheek

Geen hypotheek, maar eigen geld investeren

De beste hypotheek is natuurlijk geen hypotheek. Bij elke 1000 euro die je aan eigen geld inbrengt bespaar je jaarlijks bruto bij een hypotheekrente van 4%, 40 euro. Dat lijkt weinig, maar over een looptijd van 30 jaar, heb je dus 30×40= 1200 euro betaald! Dus voor elke 1000 euro die je moet lenen, betaal je zomaar 1200 euro aan rente. Zelfs na de hypotheekrente-aftrek kan dat zomaar nog 800 euro blijven. Laat jezelf dus niet wijs maken dat eigen geld investeren geld kost! Investeer echter alleen eigen geld wat je echt kunt missen.

Breng in kaart hoeveel je kunt lenen

Zorg dat je duidelijk in kaart brengt hoeveel je kunt lenen en of je recht hebt op de NHG. Wanneer duidelijk is hoeveel je kunt lenen, kun je veel gerichter zoeken naar huizen. Let echter op, de maximale hypotheek is de maximale hypotheek die je kunt lenen, je hoeft dat niet te lenen. Je kunt ook een minder grote hypotheek afsluiten. Bij het beoordelen van hoeveel je kunt lenen, moet je ook beoordelen hoe hoog de hypotheekrente is en of deze bij andere banken lager is. Kijk hierbij niet alleen naar Nederlandse banken, maar ook naar Duitse banken. Duitse hypotheekverstrekkers hanteren vaak een lagere hypotheekrente, dan Nederlandse banken. Duitse hypotheekverstrekkers eisen echter wel dat je eigen geld investeert. Zoals je eerder hebt gelezen, is eigen geld investeren alleen maar gunstig.

Los direct af op je hypotheek

Maak er een gewoonte van om direct af te lossen. Vooral veel aflossen in het eerste jaar zorgt ervoor dat je over de gehele looptijd minder rente hoeft te betalen. Vraag altijd bij de hypotheekverstrekker na wat je jaarlijks boetevrij kunt aflossen (vaak 10% van de totale hypotheek). Wanneer je hebt afgelost, hoef je minder hypotheekrente te betalen. Het geld dat je hiermee overhoudt, kun je weer aflossen. Zo ontstaat een vliegwiel, dat ervoor zorgt dat je steeds meer aflost. Bij het aflopen van de rentevaste periode kun je meer aflossen, dan het boetevrije bedrag.

Sluit een rentevaste periode van 1 jaar af

Het blijkt dat een rentevaste periode van 1 jaar het meest gunstig is en dus de laagste hypotheekrente geeft. Wanneer je jaarlijks een rentevaste periode van 1 jaar afsluit, is de hypotheekrente lager, dan wanneer de rentevaste periode langer is dan 1 jaar. Bijkomende voordelen zijn dat je jaarlijks bij het aflopen van de rentevaste periode kunt oriënteren op een gunstigere hypotheek en dat je boetevrij weer een groot bedrag mag aflossen. Hou echter rekening met renteschommelingen en zorg dat je deze kunt opvangen.

Onderhandel op hypotheekrente en afsluitprovisie

Zorg dat je bij het afsluiten van een hypotheek over alles onderhandelt. Onderhandel over de hypotheekrente en afsluitprovisie. Zorg ervoor dat je altijd met een offerte van een hypotheekverstrekker, naar een andere hypotheekverstrekker gaat.

Besparen op de kosten van het huis

Onderhandel over de aankoopprijs en de overdracht

Zoals je eerder hebt gelezen, moet je over alles onderhandelen. Zo ook over de aankoopprijs van het huis. Je eerste bod moet minimaal 10% lager liggen dan de vraagprijs. Zorg ook dat je onderhandelt over de overdrachtsperiode, hoe ruimtes opgeleverd moeten worden, of de terrasoverkapping overgenomen kan worden etc…

Bespaar op de makelaarskosten

Wanneer je een makelaar inschakelt, kun je besparen op de makelaarskosten. Laat de courtage van de makelaar afhangen van de besparing die de makelaar oplevert bij het aankopen van het huis. Een hogere korting op de aankoopprijs is een hogere vergoeding voor de makelaar.

Zelf klussen, of juist nieuwbouwhuis

Wanneer je zelf heel erg goed kunt klussen, genoeg tijd hebt en het leuk vindt om te klussen, kun je een huis kopen waar je zelf nog veel aan moet klussen. De aankoopprijs van huizen waar nog veel aan gedaan moet worden, is een stuk lager. Met het zelf klussen, bespaar je vervolgens veel geld uit. Ben je niet zo handig, koop dan een nieuwbouwhuis. Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis ben je vaak de eerste jaren uit de kosten, omdat de materialen nieuw zijn. Ook ben je bij een nieuwbouwhuis niet de kosten koper (KK) kwijt.

Bespaar op notariskosten

Zoek in je regio welke notaris het goedkoopste is. De onderlinge verschillen in de kosten tussen notarissen kunnen aanzienlijk verschillen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De voordelen en nadelen van de hypotheek aflossen: een rekenvoorbeeld

Waarom en hoe beleggen in vastgoed?

Bronnen:

M Kanis (2008) Beleggen voor dummies, Pearson, Amsterdam

G Hormann (2012) Hypotheekvrij! Just Publishers, Meppel