Hoe hoog is de hypotheek voor starters? Hypotheekregels voor starters

De hypotheek is een lening die je afsluit voor de financiering voor de aankoop van je huis. Met een hypotheek verstrekt de bank je een lening waarmee je een huis kunt aankopen. Over de lening die bank je verstrekt, moet je rente betalen. Deze rente wordt hypotheekrente genoemd. Naast de hypotheekrente, moet je binnen 30 jaar na het afsluiten van je hypotheek deze terugbetalen. Bij een rente van ongeveer 5% mag iemand met een brutojaarinkomen van €20.000 een maximale hypotheek afsluiten van ongeveer €70.000. Startende tweeverdieners die samen een hypotheek willen afsluiten, kunnen een hypotheek afsluiten op basis van 24,5% van het gezamenlijke brutojaarinkomen. Je ouders kunnen je helpen bij het verkrijgen van een grotere hypotheek.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een soort lening. De hypotheek is een lening die je afsluit voor de financiering voor de aankoop van een huis. Met een hypotheek verstrekt de bank je een lening waarmee je een huis kunt aankopen. Over de lening die bank je verstrekt, moet je rente betalen. Deze rente wordt hypotheekrente genoemd. Een gedeelte van de betaalde hypotheekrente krijg je van de belasting weer terug. Het gedeelte wat van de betaalde hypotheekrente die je terug krijgt, wordt hypotheekrenteaftrek genoemd. De hoogte van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van je totale inkomen en de belasting die je hierover betaalt. Wanneer je relatief veel belasting betaalt, is je hypotheekrenteaftrek ook hoger. Je mag maximaal 30 jaar gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Naast de hypotheekrente, moet je binnen 30 jaar na het afsluiten van je hypotheek deze terugbetalen. Er zijn verschillende hypotheekvormen. Hieronder staan de meest voorkomende hypotheekvormen:

  • Spaarrekening eigen woning (SEW)
  • Spaarhypotheek
  • Beleggingshypotheek
  • Hybride hypotheek
  • Annuïteiten- en lineaire hypotheek

De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van je inkomen. Vaak wordt als ezelsbruggtje voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek 4,5 x het brutojaarinkomen genomen. Wanneer je brutojaarinkomen €30.000 bedraagt, is de maximale hoogte van je hypotheek ongeveer €135.000 (4,5 x €30.000). Wanneer je echter een BKR-registratie hebt, is de maximale hoogte van je hypotheek lager. Verder zijn de hypotheekregels voor starters ook anders.

Hypotheekregels voor starters

Een starter met een brutojaarinkomen van €20.000 mag 24,5% van het inkomen besteden aan de financiering van een hypotheek (aflossing van de hypotheek en betaling hypotheekrente). Bij een hypotheekrente van ongeveer 5% mag iemand met een brutojaarinkomen van €20.000 een maximale hypotheek afsluiten van ongeveer €70.000. Startende tweeverdieners die samen een hypotheek willen afsluiten, kunnen een hypotheek afsluiten op basis van 24,5% van het gezamenlijke brutojaarinkomen. Stel je hebt samen met je partner een jaarinkomen van €40.000. De hoogte van je hypotheek wordt dan berekend op 24,5% van €40.000. Dit is in zekere zin vreemd, omdat een eenverdiener met een brutojaarinkomen €40.000 30% van zijn brutojaarinkomen mag besteden aan de financiering van zijn hypotheek.

Hoe kun je meer hypotheek krijgen?

De simpelste manier om meer hypotheek te krijgen, is door meer te gaan verdienen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Andere mogelijkheden om meer hypotheek te krijgen, zijn dat ouders garant staan voor een deel van de hypotheek. Ook zou je een deel van het geld voor de financiering van je huis kunnen lenen van je ouders. Verder kunnen je ouders jaarlijks een schenking doen. Klik hier voor meer informatie over het schenkingsrecht. Verder zou je samen met je ouders een huis kunnen kopen. Je ouders zijn dan mede-eigenaar van het huis.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2016

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De voordelen en nadelen van de hypotheek aflossen: een rekenvoorbeeld

Waarom en hoe beleggen in vastgoed?

Bronnen:

www.hypotheker.nl

www.telegraaf.nl