Kozijnen: hout, kunststof of aluminium

In het verleden werden bijna alle kozijnen van hout gemaakt. Tegenwoordig zijn kozijnen ook in andere materialen beschikbaar, zoals kunststof en aluminium. Bij de aankoop van een kozijn is het belangrijk te kijken of het kozijn voorzien is van een KOMO-keurmerk, of ander keurmerk.

Kunststof kozijnen
Waar in het verleden met name houten kozijnen worden gebruikt, is tegenwoordig het kunststof kozijn stevig in opmars. De prijs van kunststof kozijnen is afhankelijk van wat soort kozijn geplaatst moet worden. Op prijslijst kozijnen zijn de prijzen van verschillende soorten kozijnen te beoordelen. Waak ervoor wat allemaal voor de prijs geleverd wordt. Vaak wordt alleen het kozijn geleverd en zijn met de plaatsing en plaatsingsmaterialen nog extra materialen gemoeid.

Voor de plaatsing van kunststof kozijnen is wel expertise van een vakman nodig. Spanning op een kozijn kan voor beschadiging van de ruit zorgen. Beschadigingen aan het kozijn zijn vaak alleen ook door specialisten te herstellen. Kunststof kozijnen hebben wel een hoge prijs-kwaliteit verhouding. Er bestaan echter wel grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende merken kozijnen.

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm door een speciale afwerklaag. Het beschilderen van deze afwerklaag kan de garantie doen vervallen. Een fabrikant die aangesloten is bij het VKG geeft 10 jaar garantie op de kozijnen en de montage van de kunststof kozijnen.  Kunststof kozijnen zijn met en zonder houtnerf beschikbaar.

De kozijnen samen met de ramen wassen volstaat als onderhoud. Let er op dat geen schuurschoonmaakmiddel wordt gebruikt dit kan de afwerklaag beschadigen. Tegenwoordig bestaan er naast brandwerende houten en aluminium kozijnen ook brandwerende kunststof kozijnen.

Houten kozijnen
Net als bij kunststof kozijnen is de prijs van houten kozijnen zeer verschillend. Hierin is de kwaliteit van het hout een belangrijke factor. Hardhouten kozijnen zijn in de laatste jaren erg duur geworden. Met name het hout wat uit de (sub)tropen komt. Merbau en Meranti zijn houtsoorten die uit de subtropen komen en ontzettend hard zijn. Bij deze houtsoorten is het niet nodig om het hout te schilderen. Wanneer er een FSC-keurmerk op het hout aanwezig is, wordt dit hout duurzaam geproduceerd. Een alternatief voor Merantie en Merbau zijn Robinio kozijen. Robinio is een hardhout soort die niet van de (sub)tropen afkomstig is.

Kozijnen van Hemlock en vuren zijn gevoelig voor houtrot. Dit is een van de redenen dat het Garantie Instituut Woningen (GIW) geen garantie geeft op woningen met hemlock kozijnen.

De garantie van houten kozijnen kan 10 jaar bedragen mits een timmerfabriek heeft gewerkt volgens de KVY standaard. Net zoals kunststof kozijnen kunnen houten enkele keren per jaar schoon gemaakt worden. Gebruik echter heen schuurschoonmaakmiddel en chloorhoudende schoonmaakmiddelen, omdat deze het hout aantasten. Houten kozijnen dienen regelmatig binnen en buiten geschilderd te worden.

Een donkere lak op het hout maakt het hout meer gevoelig voor zonlicht. Hierdoor kan de lak sneller verouderen.

Aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen zijn doorgaans duurder dan kunststof en houten kozijnen. Ook is schade aan kozijnen slecht te repareren. Aluminium kozijnen hebben echter wel een lange levensduur en zijn ongevoelig voor weersinvloeden. Voorheen gaven aluminium kozijnen de temperatuur van buiten snel door en isoleerde het dus slecht. Aluminium is een metaal. En net zoals alle andere metalen geleidt aluminium warmte en koude erg goed. Tegenwoordig zijn hier maatregelen tegen genomen door een isolerende strip in het profiel te monteren. Samen met het soort raam/glas wat geplaatst wordt, kunnen aluminium kozijnen goed isoleren. Door je huis goed te isoleren, kan veel geld bespaard worden. Bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche zijn betrouwbaar, geven goede kozijnen af en zijn deskundig. Aluminium kozijnen zijn onderhoudsarm en een allesreiniger volstaat.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Hogere hypotheek voor tweeverdieners in 2016

Huis en hypotheek in 2016

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk; stap 1 meer sparen en besparen

Bronnen:

www.eigenhuis.nl
www.vmrg.nl
www.vkgkozijn.nl
http://kozijnen.informatio.info