20 manieren om je leven te verbeteren

Een simpele maar toch krachtige manier om jezelf en je leven te verbeteren, is een pen en stuk papier pakken en 20 ideeën opschrijven. Je neemt eerst volledige rust en daarna schrijf je de eerste 20 verbeterideeën die in je opkomen op het stuk papier. Je kunt op elk aspect van je leven verbeterideeën opschrijven; manieren om meer geld te verdienen, je gezondheid (afvallen, meer sporten, stoppen met roken) te verbeteren, je relatie te verbeteren etc… Daarna pik je het beste idee eruit en dit idee werk je helemaal uit.

Stap 1: neem 10 minuten volledige rust
Voordat je begint met het opschrijven van je ideeën, neem je 10 minuten volledige rust. Met volledige rust wordt ook echt volledige rust bedoeld. Ga in een makkelijke stoel zitten, of ga op bed liggen. Zet je radio en televisie uit, doe je ogen dicht en probeer je hoofd leeg te maken. Probeer je gedachten en ideeën die je hebt nog even te parkeren.

Stap 2: schrijf voor 30 minuten lang al je ideeën op
Nadat je hebt gerust, pak je een pen en een stuk papier. Je schrijft boven aan het blad: 20 manieren om mijn leven te verbeteren. Wanneer je een specifiek gebied van je leven wil verbeteren, dan schrijf je dat boven aan het blad, bijvoorbeeld: 20 manieren om meer inkomen te krijgen. Wanneer je duidelijk hebt welk aspect van je leven je wilt verbeteren. Schrijf je gedurende 30 minuten alle ideeën en manieren op om je leven te verbeteren. De eerste 10 ideeën komen vaak erg snel. De volgende 5 ideeën zijn lastiger om te bedenken en de laatste 5 ideeën zijn helemaal lastig om te bedenken. Ga wel net zo lang door, totdat je 20 ideeën hebt. Heb je meer dan 20 ideeën, prima! Ga gewoon door. De ideeën die je opschrijft mogen overigens wel op elkaar lijken. Vaak is dat juist goed, want je idee wordt dan steeds concreter en beter.

Stap 3: pik je beste idee eruit en werk dit 30 minuten uit
Nadat je 20 ideeën hebt opgeschreven, pik je je beste idee eruit. Dit idee probeer je gedurende 30 minuten zo goed mogelijk uit te werken. Maak van je idee een SMART-doelstelling of MAGIE-doelstelling. Vaak zorgen alleen concrete doelstellingen zorgen ervoor dat ideeën goed kunnen worden uitgevoerd. Denk na binnen hoeveel tijd je idee moet uitvoeren, welke investering in tijd, geld en moeite je moet doen, wie je allemaal bij de uitvoering kunnen helpen. Denk ook na wat de eerste twee stappen zijn om je idee ten uitvoer te brengen. Soms zijn ideeën echter zo simpel dat ze helemaal geen stappenplan nodig hebben en moet je ze gewoon gaan doen. Denk ook nog niet na over bedreigingen, want deze zullen je alleen verlammen.

Stap 4: ga aan de slag met je idee
De laatste stap is het zetten van de eerste stap om je idee ten uitvoer te brengen. Vaak werkt het ook om de mensen die je goed kunnen helpen al te betrekken bij je idee, of in ieder geval al te informeren.

Tenslotte
Het kan goed werken om dagelijks of wekelijks ruim 70 minuten van je tijd vrij te maken om 20 ideeën op te schrijven. Schrijf je ideeën op in een ideeënboek, of ideeënschrift. Gooi de oude ideeën niet weg. Het kan je helpen om je oude ideeën terug te lezen, zo weer nieuwe en betere ideeën op te schrijven. Deze methode kun je zowel op je werk, als in je privéleven gebruiken.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Bepaal je levensdoel, de zin van je leven

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Bronnen:

http://www.stevepavlina.com/blog/2005/04/20-ways-to-improve/