Wat is een goed matras en bedbodem?

Een goede nachtrust is belangrijk. Goed slapen zorgt ervoor dat het lichaam en de geest herstellen. Een goede nachtrust kan afhankelijk zijn van de bedbodem, het soort matras en de combinatie van bedbodem en matras. Er zijn verschillende soorten bedbodems, zoals de lattenbodem, spiraalbodem en de boxspring. Ook bestaan er vele soorten matrassen, zoals het latexmatras, polyethermatras, traagschuimmatras, koudschuimmatras, binnenveringmatras, pocketveringmetras, luchtmatras en het waterbed.

Voordat beschreven wordt waar je op moet letten welk matras goed bij je past en een aantal kooptips worden gegeven, wordt eerst beschreven welke bedbodems en matrassen er bestaan. Een bedbodem en matras hoeven niet duur te zijn om de goed aan sluiten op je lichaamsbouw en –kenmerken.

Bedbodems
Een goede bedbodem is net zo belangrijk als een goed matras. Een goed matras op een slechte bedbodem kan de goede eigenschappen van een matras teniet doen. Er bestaan verschillende soorten bedbodems. Elk met hun eigen voor- en nadelen. De lattenbodemspiraalbodem en boxspring worden beschreven.

Lattenbodem
Bij een lattenbodem bestaat de bedbodem uit een frame met daartussen de latten. Afhankelijk van de lattenbodem kunnen de latten onbeweeglijk vastzitten tussen het frame. De latten kunnen ook beweeglijk en kantelbaar zijn. Ook kunnen sommige of alle latten verend zijn, waarbij de sommige latten meer veren, dan andere latten. Op deze manier worden comfortzones ingesteld. Wanneer er verstelbare, verende latten worden gebruikt, geeft de lattenbodem betere ondersteuning aan het lichaam. Wanneer de lattenbodem meer dan 30 latten heeft, kunnen hierop de meeste matrassen worden gebruikt. De ventilatie bij een lattenbodem is doorgaans minder, dan bij een spiraalbodem. Dit is een aandachtspunt voor mensen die veel transpireren

Spiraalbodem
Bij een spiraalbodem kunnen de spiralen in de lengte of dwars van de bodem lopen. De spiralen die in dwars lopen lijken betere bodems te zijn, omdat deze niet op een onnatuurlijke manier doorzakken. Spiralen die in de lengte zijn gespannen, hebben de neiging om door te zakken. Een spiraalbodem heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. De ventilatie van een spiraalbodem is uitstekend.

Boxspring
Een boxspring is een verende gestoffeerde bedbodem. Een boxspring geeft een goede ondersteuning over het hele lichaam. Een boxspring ventileert goed en kan in verschillende standen gezet worden.

Het matras
Hardheid, comfort, warmte-isolatie en ventilatie/vochtdoorlaatbaarheid zijn belangrijke eigenschappen van een matras. Van het latexmatras, polyethermatras, traagschuimmatras, koudschuimmatras, binnenveringmatras, binnenveringmatras, pocketveringmatras, luchtmatras en waterbed worden deze eigenschappen beschreven. Voordat de verschillende matrassen worden beschreven, eerst nog wat tips:

 • Tegenwoordig zijn natuurlijke materialen niet beter dan synthetische materialen.
 • De bedbodem is even belangrijk als het matras. Zorg ook dat bedbodem en matras goed bij elkaar passen.
 • Lucht het matras regelmatig. Wanneer het buiten vochtiger is dan binnen, lucht dan het matras binnen.
 • Draai een matras regelmatig, maar let op bij matrassen met comfortzones. Je moet het matras wel zo draaien dat de comfortzones nog goed liggen.
 • Bij een harder matras hoort een dikker kussen.
 • Zijslapers hebben een dikker kussen nodig.

Latexmatras
Een latexmatras is niet zo hard en geeft veel comfort. De ventilatie kan echter wat minder zijn en ook laat het minder goed vocht door. Een latexmatras kan op alle bedbodems gebruikt worden.

Polyethermatras
De ondersteuning van het lichaam is op een polyethermatras wat minder. Ook is de ventilatie minder goed. De ventilatie is redelijk. Een polyethermatras is doorgaans wel goedkoop. Wanneer je polyethermatras op een spiraalbodem legt, hoort het matras wat dikker te zijn. Een polyethermatras kan het beste op een lattenbodem gelegd worden.

Traagschuimmatras
Een traagschuimmatras is eigenlijk een variant op het polyethermatras, omdat dit matras uit hetzelfde materiaal bestaat. De toplaag vormt zich goed naar het lichaam en neemt op de drukpunten de druk weg. Verder kent een traagschuimmatras veel comfort, ventileert het goed en heeft een goede vochtregulatie. Een traagschuimmatras kan op elke bedbodem gelegd worden. Een traagschuimmatras is wel duur.

Koudschuimmatras
Ook het koudschuimmatras kent een hoog comfort, ventileert goed en heeft een goede vochtregulatie. Ook dit matras kan op alle bedbodems gebruikt worden.

Binnenveringmatras
Het binnenveringmatras kan niet op verstelbare bedbodems gebruikt worden. In dit matras zitten tussen de 100 en 150 gekoppelde veren per vierkante meter. Het binnenveringmatras ventileert zeer goed, heeft een goede vochtregulatie en comfort.

Pocketveringmatras
Een pocketveringmatras heeft 200 tot 500 niet gekoppelde veren per vierkante meter. Elke veer is omgeven door een kleine hoes. Ook het pocketveringmatras ventileert zeer goed, heeft een goede vochtregulatie en comfort. Het pocketveringmatras kan op alle bedbodems gebruikt.

Luchtmatras
Een luchtmatras vormt zich goed naar het lichaam. Een luchtmatras ventileert matig. Ook is de vochtregulatie matig. Een luchtmatras kan op alle bedbodems gebruikt worden.

Waterbed
Een waterbed vormt zich naar het lichaam en heeft dus een hoog comfort. Een waterbed moet echter wel verwarmt worden en dat geeft hoge energiekosten. Ook is een waterbed zwaar en dus lastig te verhuizen.

Welk matras bij welk lichaam?

 • Elk lichaam is anders en stelt andere eisen aan een matras.
 • Mensen met een hoger lichaamsgewicht hebben een steviger en dikker matras nodig. Dat betekent voor een pocketveringmatras dat de staaldraden dikker moeten zijn en meer wendingen (slagen) moeten hebben. Voor een matras net schuimvulling moet de dichtheid van het schuim hoger zijn.
 • Zijslapers hebben een matras nodig wat zich goed naar het lichaam vormt. Rugslapers hebben een harder matras nodig.
 • Wanneer je last hebt van een allergie (bv huisstofmijt) heb je een hygiënisch matras nodig. Een luchtmatras en waterbed zijn hygiënisch.
 • Mensen die het snel warm hebben, kunnen beter kiezen voor een matras en bedbodem die goed ventileren en wat minder isoleren. Voor mensen die het juist snel koud hebben, is dat juist niet het geval. Mensen die veel transpireren hebben een matras en bedbodem nodig die uitstekend ventileren.

Kooptips bedbodem en matras
Voordat je een bedbodem en matras gaat kopen, moet het helder zijn wat je budget is, wat je ideale slaaphouding is en of je het snel warm hebt (veel transpireert). Wanneer je deze punten helder hebt, let dan op de volgende aandachtspunten:

 • Ga in makkelijk zittende kleding je bedbodem en matras kopen. Je kunt niet een bedbodem en matras kopen, zonder te testen.
 • Probeer de combinatie van bedbodem en matras uit. Koop je alleen een bedbodem, zorg er dan voor dat je weet wat voor matras je hebt. Koop je alleen een matras, zorg er dan voor dat je weet wat voor bedbodem je hebt.
 • Ga uitgerust een bedbodem en/of matras kopen. Wanneer je moe bent, ligt alles lekker.
 • Probeer op de gekozen materialen de slaaphouding waarin je zelf graag ligt. Ligt dat meteen niet lekker, kies dan niet voor dat materiaal. Verder moet elke houding zonder verliggen goed aanvoelen.
 • Test of je goed uit bed kunt stappen. Doorgaans moet de ruimte tussen bovenkant matras en de grond ongeveer 45 cm zijn.
 • Laat iemand anders beoordelen of je rug recht ligt, wanneer je op je zij ligt.

Wil je meer weten over het aanschaffen van een bedbodem en matras kijk dan naar de verwijzingen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De voordelen en nadelen van de hypotheek aflossen: een rekenvoorbeeld

Waarom en hoe beleggen in vastgoed?

Bronnen:

http://www.matrassengilde.nl/
http://www.morgana-waddinxveen.nl/slapen/bedbodems/index.html
Consumentengids, september 2010, blz 12-15