Haal je doelen!

Iedereen heeft bepaalde dromen en doelen in zijn leven. Wellicht heb jij ook een bepaald groot doel, of grote doelen in je leven. Vaak blijven je grote doelen dromen en worden ze geen realiteit. Waarom zou je je doelen niet najagen en je dromen realiteit maken? Door de volgende 13 stappen op te volgen kun je je dromen realiteit maken.

Stap 1. Wees helder
De eerste stap om je doel te bereiken is om precies te weten wat je wilt bereiken. Wat is exact je doel? Zie je doel als een vakantiebestemming. Als je op vakantie gaat, moet je ook een exacte bestemming hebben, anders kom je nergens. Zo is het ook met doelen. Als je niet exact weet wat je wilt, zul je ook nooit bereiken wat je wilt. Simpelweg omdat je nog niet duidelijk hebt wat je wilt. Begin dus direct met het opschrijven van je doel. Kijk of je je doel steeds meer kunt specificeren. Maak bijvoorbeeld van het doel “meer verdienen” het specifiekere doel “2000 euro per maand verdienen”. Wanneer je doel niet meer verder te specificeren is, kijk dan wat je situatie nu is. Als je weet wat je situatie nu is en wat voor doel je wilt bereiken, kun je een plan opstellen omdat doel te bereiken. Je plan om je doel te bereiken is als het ware je vluchtplan naar je bestemming. Bekijk wekelijks of je je doel moet bijstellen.

Stap 2. Wees flexibel
Er is een belangrijk verschil in precies je doel kennen en de manier waarop je je doel wilt bereiken. Net zoals met het reizen naar je vakantiebestemming, ken je exact je bestemming. De manier waarop je je bestemming bereikt, kan steeds veranderen. Zo rijd je misschien om een file heen, of zijn er wegwerkzaamheden, waardoor je moet omrijden, misschien rijd je door een leuke stad en maak je daar een lange stop, is je vlucht vertraagd. Net zoals je flexibel moet zijn op weg naar je vakantiebestemming, moet je ook flexibel zijn in het bereiken van je doel. Zie de planning waarop je je doel wilt bereiken als 1 van de vele manieren van het bereiken van je doel. Wijk van je planning af, als je op een andere en betere manier je doel kunt bereiken.

Stap 3. Hou het simpel
Hou je doel en je planning simpel. Steek niet teveel tijd in het maken van een geniale planning, maar steek de meeste tijd in het bereiken van je doel. Je tijd kun je maar 1 keer besteden. Het is beter om je tijd te besteden aan het bereiken van je doel, dan aan het verzinnen van een geniaal plan, zonder je doel na te streven. Hou ook je doel simpel. Schrijf je doel zo op dat jezelf exact weet wat je ermee bedoelt! Probeer niet teveel doelen gelijktijdig na te streven. Probeer niet meer dan 3 grote doelen gelijktijdig na te streven.

Stap 4. Faal veel
Veel mensen zijn bang om te falen en komen daardoor niet in actie. Wees echter niet bang om te falen. Falen is een grote vriend van je als je je doelen wilt bereiken. Falen, betekent dat je actie hebt ondernomen om je doelen te bereiken. Mensen die erg succesvol zijn, hebben in hun leven ook vaak gefaald. De snelste manier om te kijken of iets werkt, is om het direct toe te passen. Nadat je iets hebt toegepast, heb je namelijk informatie, of je nog iets moet bijstellen. Falen is niet het tegenovergestelde van succes. Falen is juist een essentieel onderdeel van succes. Falen levert je een leerervaring op. Wanneer je enthousiast bent over een bepaald doel, waag een poging om je doel te bereiken. Wanneer je poging faalt, leer je tenminste waarom je hebt gefaald en word je volgende poging beter.

Stap 5. Direct doen!
In het bereiken van je doel zijn plannen en vooruitdenken belangrijke aspecten. Het belangrijkste aspect in het bereiken van je doel is echter om actie te ondernemen. Je plannen zorgen niet voor resultaten, maar juist je acties, het uitvoeren van je plan. Verspil ook niet teveel tijd met twijfelen over hoe je iets moet doen, maar kies een manier en ga ervoor. Het uitstellen van beslissingen betekent dat je geen actie onderneemt. Maak dus een beslissing, zelfs wanneer je onvolledige informatie hebt en kom in actie.

Stap 6. Schrap meedogenloos
Schrap alle taken in je agenda die niet bijdragen aan het bereiken van je doel. Wanneer je twijfelt of iets bijdraagt aan het bereiken van je doel, schrap het dan. Realiseer je dat niets gratis is, als het je tijd kost. Je tijd is namelijk je meest kostbare bezit. Tijd krijg je nooit meer terug. Realiseer je ook dat tegen alles waar je “ja” tegen zegt, automatisch betekent dat je ergens anders “nee” tegen zegt. Vraag je bij alles wat je wordt gevraagd wat het je oplevert, hoeveel tijd het je kost en of het bijdraagt aan het bereiken van je doel!

Stap 7. Verspil geen tijd
Stap 7 ligt in het verlangde van stap 6. Kijk dagelijks waar je tijd besteedt aan zaken die niets bijdragen aan het bereiken van je doel. Bekijk bijvoorbeeld hoeveel tijd je dagelijks besteedt aan tv-kijken en of je het belangrijk genoeg vindt om zoveel tv te kijken. Beoordeel welke activiteiten nodig zijn om je doel te bereiken, je relatie goed en vriendschappen goed houden en welke activiteiten de broodnodige ontspanning  leveren. Probeer alle andere activiteiten zoveel mogelijk te schrappen.

Stap 8. Pareto (de 80-20 regel)
De Pareto-regel wordt ook wel de 80-20 regel genoemd. Deze regel betekent dat 20% van de tijd en moeite die je in een taak investeert, ongeveer 80% van de totale waarde van die taak oplevert. Het kan ook betekenen dat 20% van je totale beschikbare tijd maar wordt besteed aan de belangrijkste aspecten en doelen van je leven. Door meer tijd te besteden aan die aspecten en doelen die je belangrijk vindt, bereik je doelen veel sneller.

Stap 9. Werk ook echt aan je doel
Als je beslist om aan je doel te werken, ga dan ook echt aan je doel werken. Laat niets en/of niemand tussen jouw en je doel komen. Om effectief aan je doelen te kunnen werken, moet je aaneengesloten blokken van tijd reserveren waarin je ook daadwerkelijk aan je doel kunt werken. Zorg dat je tijdens deze blokken niet gestoord wordt. Ga van het internet af, zet je email en mobiele telefoon uit  en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Na ongeveer 15 minuten aaneengesloten werken aan je doelen kom je in een Flow terecht. Wanneer je telkens gestoord wordt, kom je nooit in een staat van Flow terecht. Zorg er dus voor dat je niet wordt gestoord. Wanneer je pauze of rust nodig hebt, neem dan ook echt pauze of rust. Ga niet je email doornemen, of toch nog wat telefoontjes plegen.

Stap 10. Experimenteer
Iedereen is verschillend. Probeer er dus achter te komen wat jou het beste helpt om je doelen te bereiken. Wellicht ben je echt een ochtendmens en kun je het beste in de ochtend aan je doel werken. Misschien werk je beter en harder met muziek op de achtergrond. Experimenteer wat jou het beste helpt om je doel te bereiken.

Tip 11. Kanaliseer enthousiasme
Iedereen kan zichzelf zo nu en dan enthousiast krijgen over zijn/haar doelen. Het is echter de kunst om enthousiast te blijven. Dagelijks je doel en hetgeen wat het bereiken van je doel oplevert bekijken, kan ervoor zorgen dat je enthousiast blijft. Zorg er dus voor dat je op veel plaatsen wordt herinnerd aan je doel. Maak een terugkerende notitie van je doel in je agenda, maak een screensaver van je doel, spreek dagelijks met mensen over de vorderingen op je doel. Doe wat nodig is om enthousiast te blijven.

Tip 12. Leef gezond
Een gezond lijf zorgt ervoor dat je je langdurig kunt concentreren en daardoor je doel kunt bereiken. Zorg er dus voor dat je gezond eet, voldoende beweegt, niet rookt en niet teveel alcohol drinkt.

Tip 13. Hou balans
Zonder een goede balans in je leven is het onmogelijk om je doel te bereiken. Wanneer je je doel wilt bereiken, moet dat met de intentie zijn om je totale leven te verbeteren. Je doel bereiken heeft niets te maken met opoffering, ontkenning en dingen doen die je niet leuk vindt. Werken aan je doel en je doel bereiken, betekent meer doen van hetgeen je al leuk, boeiend en interessant vindt om te doen.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Bepaal je levensdoel, de zin van je leven

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De kracht van discipline en doorzettingsvermogen; discipline zorgt voor succes

Bronnen:

http://www.stevepavlina.com/articles/do-it-now.htm