Parttime freelancer, deeltijd freelancer/ZZP’er

Parttime werken als freelancer kan zeer gunstig zijn. Via de werkgever worden financiële zekerheden verstrekt: pensioen, ziektekostenverzekering, reiskostenvergoeding en natuurlijk een inkomen. Het is echter zeer belangrijk om goede afspraken met uw werkgever te maken. Mogelijk kiest u ervoor om op een gegeven moment toch fulltime als freelancer aan de slag te gaan.

Informeer je werkgever over freelancewerk
Informeer de werkgever over de freelancewerkzaamheden. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken worden gemaakt, die ook schriftelijk worden vastgelegd. Werkzaamheden die als freelancer worden uitgevoerd kunnen in conflict zijn met de werkzaamheden die voor de werkgever worden uitgevoerd. De belangen van beide partijen dienen in alle redelijkheid tegen elkaar worden afgewogen. Zorg ervoor dat nooit freelancewerkzaamheden in de baas zijn tijd worden uitgeoefend. Dat vraagt namelijk om ontslag op staande voet.

Twee banen: in deeltijd freelancer en deeltijd in loondienst werken
Wanneer in deeltijd als freelancer en in vaste dienst wordt gewerkt, worden eigenlijk twee banen uitgeoefend. In de praktijk blijkt dat deze twee banen altijd meer dan 40 uren in beslag nemen. Ook kan de ene baan (meestal de vaste betrekking) zo’n grote druk uitoefenen op de freelancebaan dat deze niet goed uitgeoefend kan worden. Het is dus zeer belangrijk om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Maak duidelijke afspraken met jezelf. Wanneer werk je als freelancer en wanneer voor de werkgever?

Toch fulltime freelancer
Het opzeggen van een van beide banen kan zeer ingrijpend zijn. Als fulltime freelancer zal niet per direct de stoep vol staan met opdrachtgevers. Het is dus belangrijk financiële ruimte te hebben waarmee u de eerste maanden u zelf uit de brand kunt houden en zaken kunt aanschaffen voor uw eigen onderneming. Ook is het belangrijk te werken wanneer er geen opdrachtgevers zijn. Wellicht kan er een passieve inkomensstroom opgebouwd worden. Als freelancer levert u met name diensten, maar u zult bijvoorbeeld wel een laptop, kopieerapparaat, mobiele telefoon, eigen gereedschap, etc nodig hebben. Voor dat echter beslist wordt om fulltime als freelancer aan de slag te gaan, is het belangrijk om eerst antwoord te geven op de meest belangrijke vraag: “Waarom wil je als freelancer aan de slag?”. Wil je stoppen met werken in vaste dienst, omdat de baan niet leuk meer is? Waarin zijn dan de freelance werkzaamheden anders? Of denk je als freelancer nog beter werk af te kunnen leveren? Mogelijk wil je meer vrijheid en anders je tijd indelen?

Ook is het belangrijk om te bepalen of de uitdaging overheerst om als fulltime freelancer aan de slag te gaan. Wanneer de uitdaging overheerst, bent u waarschijnlijk wel klaar om de sprong te wagen! Zorg er vervolgens voor dat je duidelijk voor ogen houdt waarom je als freelancer begon. Kijk ook regelmatig achterom om te kijken of de gevaren koers de meest juiste is.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Veel voorkomende fouten bij de start van een webwinkel (webshop)

Hoe start ik mijn parttime bedrijf vanuit huis?

Geld verdienen zonder baan? Passief inkomen

Wat moet je kunnen als freelancer/ZZP’er?

Bronnen:

GA Bosman (1993), De freelance gids, Perspact Media Produkties