Wat is banksparen? Waarom banksparen?

Sinds januari 2008 kunnen consumenten banksparen. Bij banksparen spaart u fiscaal aantrekkelijk op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Naast dat banksparen fiscaal aantrekkelijk is, wordt er ook een hogere rente gegeven over het bedrag wat u spaart. Banksparen is niet alleen geschikt om later het pensioen mee aan te vullen, maar is ook een zeer goed middel om de hypotheek mee af te lossen. Verder kan banksparen worden ingezet bij een ontslagvergoeding en om te sparen voor een uitvaart. Wanneer er sprake is van een pensioengat (pensioentekort), dan mag u dit pensioentekort belastingvrij aanzuiveren met banksparen. Ook kan banksparen worden aangewend om vermogen op te bouwen voor de aflossing van de hypotheek. Verder kan banksparen wordt gebruikt bij een ontslagvergoeding (gouden handdruk) en fiscaal aantrekkelijk sparen voor een uitvaart.

Wat is banksparen?

Bij banksparen spaart u fiscaal aantrekkelijk op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Naast dat banksparen fiscaal aantrekkelijk is, wordt er ook een hogere rente gegeven over het bedrag wat u spaart. Banksparen is niet alleen geschikt om later het pensioen mee aan te vullen, maar is ook een zeer goed middel om de hypotheek mee af te lossen. Verder kan banksparen worden ingezet bij een ontslagvergoeding en om te sparen voor een uitvaart. Alle toepassingen van banksparen worden toegelicht. Banksparen lijkt erg veel op verzekeringslijfrente. Bij een verzekeringslijfrente bestaat echter de kans dat er een groot gedeelte van de inleg niet gespaard wordt, maar wordt besteed aan vage kosten. Hierdoor kan er relatief weinig worden gespaard. Bij banksparen wordt de hele inleg gespaard. Op banksparen is ook het depositogarantiestelsel van kracht.

Banksparen voor pensioen (lijfrentevoorziening)

Wanneer er sprake is van een pensioengat (pensioentekort), dan mag u dit pensioentekort belastingvrij aanzuiveren met banksparen. Het jaarlijkse pensioentekort wordt jaarruimte genoemd. Ook betaalt u over het opgebouwde kapitaal geen vermogensrendementsheffing (1,2%). Op het moment dat u gepensioneerd bent, kan ervoor gekozen worden om jaarlijks, of maandelijks een deel van het opgebouwde spaarbedrag uit te laten keren. Wanneer u gepensioneerd bent, moet u echter wel belasting betalen over het uitgekeerde spaarbedrag. Het belastingtarief waarin u valt, wanneer u gepensioneerd bent, is echter een stuk lager, dan het belastingtarief voor de pensioengerechtigde leeftijd.

Spaarrekening eigen woning (SEW)

Sinds januari 2008 kunnen consumenten banksparen. Vaak wordt banksparen ingezet om een pensioengat te dichten. Ook kan banksparen worden aangewend om vermogen op te bouwen voor de aflossing van de hypotheek. De bankspaarhypotheek lijkt op de spaarhypotheek. Bij een bankspaarhypotheek hoeft echter geen overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Er wordt echter wel aangeraden om een overlijdensriscoverzekering bij een verzekeraar af te sluiten.

Bij een bankspaarhypotheek (SEW) kan gebruik worden gemaakt van belastingvoordeel in de vorm van een fiscale vrijstelling. Deze vrijstelling betekent dat minimaal 15 tot 20 jaren belastingvrij een kapitaal kunt opbouwen. Dit betekent dat over het opgebouwde vermogen geen belasting betaald hoeft te worden. Over het vermogen hoeft geen 1,2% vermogensrendementsheffing betaald te worden. Ook hoeft deels over de aflossing van de hypotheekschuld geen belasting betaald worden. Voor een looptijd van 15 jaar geldt in 2010 een aflossingsvrij eindkapitaal van 34.100 Euro (2011 34.300 Euro). Voor een looptijd van 20 jaar geldt een eindkapitaal van 150.500 Euro (2011 151.000 Euro). Een belangrijke voorwaarde is wel dat degene die aflost de woning bezit. Verder mag de hoogste inleg niet tien keer zo groot zijn als de kleinste inleg.

Gouden handdruk (ontslagvergoeding) en banksparen

Er zijn verschillende manieren om een ontslagvergoeding uit te laten keren. Zo kunt u ervoor kiezen om een gouden handdruk direct uit te laten keren, uitgesteld uit laten keren, of onderbrengen in een stamrecht. Sinds 2010 is het echter ook mogelijk om banksparen aan te wenden om uw ontslagvergoeding onder te brengen. Wanneer u uw ontslagvergoeding onderbrengt op een bankspaarrekening kunt u ook direct uit laten keren, of het uitgesteld laten uitkeren. Een gouden handdruk onderbrengen op een bankspaarrekening heeft een aantal voordelen. Zo spaart u tegen een aantrekkelijke rente. U bent verder geen vermogenrendementsheffing verschuldigd. De gehele ontslagvergoeding wordt bruto overgemaakt en u krijgt dus ook rente over het gehele bruto bedrag. U betaalt pas belasting wanneer u laat keren. Tenslotte blijft u uw recht behouden op hypotheekrenteaftrek.

Uitvaart en banksparen

Banksparen voor een uitvaart wordt nog niet veel aangeboden. Net als voor uw hypotheek en pensioen kunt u ook banksparen voor uw uitvaart. U spaart dan eveneens op een geblokkeerde rekening die uitkeert op het moment dat u overlijdt. De eerste € 6589,- die u spaart, zijn vrijgesteld van belasting in box 3.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Tien stappen om miljonair te worden

18 bespaartips en een passief inkomen opbouwen

De voordelen en nadelen van de hypotheek aflossen: een rekenvoorbeeld

Waarom en hoe beleggen in vastgoed?